İklim Değişikliği Tarımı Nasıl Etkiler - SELIM ORMANCILIK

Son Güncellemeler

İklim Değişikliği Tarımı Nasıl Etkiler

İklim Değişikliği Tarımı Nasıl Etkiler Bu Konuda Ne Yapılabilir

iklim değişikliği tarımı nasıl etkiler
İklim değişikliğinin tarımsal kalkınmayı daha zorlu hale getirmesi bekleniyor. Hava koşulları pek çok durumda daha az elverişli hale geliyor, mahsul ve hayvancılık verimlerindeki değişkenliği artırıyor. Sıcaklıkların artmaya devam etmesi ve yağış düzenlerinin şimdiye kadar olduğundan daha fazla değişmesi beklendiğinden aşırı hava olaylarının sıklığı ve/veya şiddeti artıyor.

Tarım, hava ve iklimden güçlü bir şekilde etkilenir. Çiftçiler genellikle hava durumu ve yıldan yıla değişkenliklerle başa çıkma konusunda esnek olsa da, yine de yerleşik altyapı, yerel tarım uygulamaları ve bireysel deneyim yoluyla yerel iklime yüksek düzeyde uyum söz konusudur. Bu nedenle iklim değişikliğinin tarımı etkilemesi, tarım sistemlerinin yerleşik yönlerini potansiyel olarak tehdit etmesi ve aynı zamanda iyileştirme fırsatları sunması beklenebilir.

Sürekli artan nüfus nedeniyle artan gıda talebi, benzeri görülmemiş tarım kimyasalları kullanımı, hayvancılık (et ve diğer gelir kaynakları için), su kaynaklarının sömürülmesi vb. dahil olmak üzere yoğun tarım uygulamalarına yol açmıştır. Bu durum, salınım nedeniyle durumu daha da kötüleştirmiştir. Sera gazının (tarımsal faaliyetlerden dolayı) açığa çıkması ve bunun sonucunda doğal kaynakların kirlenmesi.

Ormanlar artan CO2 miktarına karşı bir yutak görevi görüyor ancak kontrolsüz ormansızlaşma oranı (temel olarak kalkınma ve tarım için) karbon döngüsünün doğal sürecini dengesizleştiriyor. Bu durum, karbon ayak izi miktarını artırdı ve dengesiz iklim düzenine neden olarak tarımsal üretim üzerinde büyük etkisi olan çeşitli olumsuz etkilere yol açtı.

İklim değişikliğinin tarıma etkisi nedir?

Kısa cevap, onu her türlü şekilde etkilemesidir. Bunlardan bazılarını tahmin etmek kolaydır, bazılarını ise tespit etmek biraz daha zordur. Ancak genel olarak iklim değişikliği:

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar ve sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi zararlı hava koşulları yoluyla tarımı etkiler.

Ozondaki değişiklikler, sera gazları ve iklim değişikliği, tarım ve balıkçılığın belirli iklim koşullarına bağlı olması nedeniyle tarım üreticilerini büyük ölçüde etkilemektedir.

Sıcaklık değişiklikleri, habitat aralıklarının ve mahsul ekim tarihlerinin değişmesine neden olabilir ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve seller, tarım uygulamalarını engelleyebilir.

(a) İklimdeki değişiklikler

Belirli bir yerdeki tarımın doğası ve çiftçilik uygulamaları, uzun vadeli iklim durumundan güçlü bir şekilde etkilenir; yerel çiftçi topluluklarının deneyimi ve altyapısı genellikle belirli çiftçilik türlerine ve belirli bir ürün grubu için uygundur. Mevcut iklim altında üretken.

İklimdeki mevcut durumların dışındaki değişiklikler, üretkenliği korumak için mevcut uygulamalarda ayarlamalar yapılmasını gerektirebilir ve bazı durumlarda optimum tarım türü değişebilir.

(b) İklim değişkenliği ve aşırı hava olayları

Uzun vadeli ortalama iklim değişikliği küresel gıda üretimi için önem taşıyacak ve sürekli adaptasyon gerektirebilecek olsa da, yıldan yıla değişkenlikteki değişiklikler ve çok fazla yağış, dolu, kuraklık gibi aşırı hava olaylarından dolayı gıda güvenliğine yönelik daha büyük riskler ortaya çıkabilir. Mahsulün saplarını yok eden çok fazla rüzgar.

(c) Zararlılar ve hastalıklar

Sanayileşme, özellikle de petrol rafinerileri, tarımı olumsuz yönde etkileyen CO2 artışına katkıda bulunmuştur. Yükselen atmosferik CO2 ve iklim değişikliği, zararlılar ve hastalıklar üzerindeki etkiler yoluyla mahsulleri dolaylı olarak da etkileyebilir. Bu etkileşimler karmaşıktır ve ürün verimi açısından tam sonuçları henüz belirsizdir.

Göstergeler, yaprak bitleri ve buğday biti larvaları gibi zararlıların yüksek CO2'ye olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. Artan sıcaklıklar aynı zamanda yaprak bitlerinin kışlama ölümlerini de azaltarak daha erken ve potansiyel olarak daha geniş bir dağılıma olanak sağladı.

(d) Sıcak hava dalgası ve Kuraklık

Artan yaz sıcaklıklarının toprakların daha kuru hale gelmesine neden olduğu bölgelerde kuraklıkla baş etmek zorlu bir hal alabilir. Bazı yerlerde sulamanın arttırılması mümkün olsa da, diğer yerlerde su kaynakları da azaltılarak daha fazla ihtiyaç duyulduğunda sulama için daha az su bırakılabilir.

Yaklaşan küresel iklim değişikliği tehdidine karşı ne yapabiliriz?

Karbon emisyonlarını azaltmayı ne kadar erken taahhüt edersek o kadar iyi. Bu, daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının uygulanması, ulaşım emisyonlarının azaltılması ve fosil yakıtların yakılmaması anlamına geliyor. Ancak havamızdaki, suyumuzdaki ve toprağımızdaki tüm kirleticiler bitkiler ve hayvanlar için bu tür sorunlara neden oluyorken, artık çok geç olabilir. Eğer durum buysa, dünya çapında sürekli değişen iklimlerde bitki yetiştirmenin yollarını bulmamız gerekiyor.

İklim değişikliğinin çağımızın belirleyici çevre sorunu olduğu geniş çapta kabul ediliyor ve birçok kişi bunu 21. yüzyılın en büyük sorunu olarak görüyor. Bunu akılda tutarak, karbon ayak izimizi azaltmak ve küresel ısınmayı çok geç olmadan durdurmak için elimizden gelen her türlü katkıyı yapmamız hepimiz için önemli. Bireyler için bunu yapmanın kolay bir yolu, evde büyük etki yaratabilecek küçük değişiklikler yapmaktır.

Çözüm

Sorunun boyutu açıkça çok büyük. Ama aynı zamanda aşılmaz olması da gerekmiyor. Daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamak mümkün; böylece karbon emisyonlarını azaltırken aynı zamanda üretkenliği de artırabiliyoruz.

Gezegen değişiyor ya sorunun ya da çözümün parçası olabilirsiniz. Türümüzün bir yüzyıl içinde ihtiyaç duyacağı tüm yiyecek ve su kaynaklarına sahip olmayabiliriz, ancak bu kaynakların güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak bilgi ve araçlarla kendimizi kesinlikle silahlandırabiliriz. Ve eğer bunu şimdi yaparsak, gelecek nesiller önümüzdeki yıllarda bunun için bize teşekkür edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.