SÜRDÜRÜLEBILIR KALKINMA HEDEFLERİ - SO

Son Güncellemeler

SÜRDÜRÜLEBILIR KALKINMA HEDEFLERİ

sürdürülebilir kalkınma hedefleri
Sürdürülebilir Kalkınma Nedir?

"Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınmadır ."

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Nelerdir?

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na üye 193 ülke tarafından kabul edilen 17 birbiriyle bağlantılı hedeften oluşan bir dizidir. Birleşmiş Milletler'e göre, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, " Yoksulluğu sona erdirmek, gezegeni korumak ve her yerde herkesin yaşamını ve beklentilerini iyileştirmek için evrensel bir eylem çağrısı" dır.

Aşağıda listelenen 17 hedef, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin bir parçasıdır ve bu nedenle 2030 yılına kadar küresel olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:

  1. Yoksulluk Yok
  2. Sıfır Açlık
  3. Sağlık ve Refah
  4. Kaliteli eğitim
  5. Cinsiyet eşitliği
  6. Temiz Su ve Sanitasyon
  7. Uygun Fiyatlı ve Temiz Enerji
  8. İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme
  9. Sanayi, İnovasyon ve Altyapı
  10. Eşitsizliğin Azaltılması
  11. Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar
  12. Sorumlu Tüketim ve Üretim
  13. İklim Eylemi
  14. Suyun Altındaki Yaşam
  15. Karada Yaşam
  16. Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar
  17. Hedefler İçin Ortaklıklar

Hedefler Arasındaki Bağlantılar

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7: Uygun Fiyatlı ve Temiz Enerji, enerji sistemiyle en yakından ilgili olan hedeftir; ancak birbirine bağlı doğaları nedeniyle diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin çoğu, enerji sistemiyle ilgili bileşenlere de sahiptir. Örneğin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 1: Yoksulluğun her yerde sona erdirilmesi, yeni ekonomik fırsatlar yaratacak ve dolayısıyla ailelerin paradan tasarruf etmesini sağlayacak verimli enerji kaynaklarının geliştirilmesini sağlar. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7 aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 2'yi de ilerletecek: Herkesin yiyeceklerini pişirmek ve tarım üretmek için ihtiyaç duyduğu sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişimini sağlayarak açlığın sona erdirilmesi, gıda güvenliğinin ve iyileştirilmiş beslenmenin sağlanması ve sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi. Temiz yemek pişirmek için enerjiye erişim aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5'i teşvik etmenin de anahtarıdır: Sağlıklı yaşamların sağlanması ve her yaşta refahın teşvik edilmesi; Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl 4,3 milyon kişinin geleneksel pişirme teknolojilerinden dolayı erken öldüğünü tahmin ediyor. Okullarda elektriğe erişim de Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4'ün bir faktörüdür: Kapsayıcı ve eşitlikçi, kaliteli eğitimin sağlanması ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarının teşvik edilmesi.

Biraz farklı bir yaklaşımla 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, kentte yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şehrin kolayca erişilebilen sürdürülebilir enerjiye sahip olması için 7'ye dayanır. Ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 12: Sorumlu Tüketim, etik ve sürdürülebilir kaynaklı enerjiye erişim gerektirdiğinden Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7 ile de oldukça alakalıdır. Son bir örnek olarak 13: İklim Eylemi, 2030 hedeflerine ulaşmamızı sağlamak için enerji sektörüyle geniş bir koordinasyonu gerektirir. Yukarıda belirtilen örnekler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin birbiriyle bağlantılı doğasına ve karşılıklı yarar sağlayan hedeflere ulaşmak için birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarına dair fikir vermektedir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.