SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA - SO

Son Güncellemeler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Sürdürülebilir kalkınma nedir

Sürdürülebilir kalkınma

"Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınmadır."

Sürdürülebilir kalkınma kavramı pek çok farklı şekilde yorumlanabilir, ancak özünde, toplum olarak karşılaştığımız çevresel, sosyal ve ekonomik sınırlamaların farkındalığına karşı farklı ve sıklıkla rekabet halindeki ihtiyaçları dengelemeye çalışan bir kalkınma yaklaşımı vardır.

Çoğu zaman kalkınma, daha geniş veya gelecekteki etkiler tam olarak dikkate alınmaksızın, belirli bir ihtiyaç tarafından yönlendirilir. Sorumsuz bankacılığın neden olduğu büyük ölçekli finansal krizlerden, fosil yakıta dayalı enerji kaynaklarına olan bağımlılığımız nedeniyle küresel iklimde meydana gelen değişikliklere kadar, bu tür bir yaklaşımın verebileceği zararları şimdiden görüyoruz. Sürdürülebilir olmayan kalkınmayı ne kadar uzun süre takip edersek, sonuçlarının o kadar sık ve şiddetli olması muhtemeldir; bu nedenle hemen harekete geçmemiz gerekir.  

Peki her şey sadece çevreyle mi ilgili?

Çevresel sınırlarımız dahilinde yaşamak, sürdürülebilir kalkınmanın temel ilkelerinden biridir. Bunu yapmamanın bir sonucu da iklim değişikliğidir.

Ancak sürdürülebilir kalkınmanın odak noktası çevreden çok daha geniştir. Aynı zamanda güçlü, sağlıklı ve adil bir toplumun sağlanmasıyla da ilgilidir. Bu, mevcut ve gelecekteki topluluklardaki tüm insanların farklı ihtiyaçlarının karşılanması, kişisel refahın, sosyal uyumun ve katılımın teşvik edilmesi ve fırsat eşitliği yaratılması anlamına gelir.

Sürdürülebilir kalkınma geleceğe odaklanırsa bu, şimdi kaybettiğimiz anlamına mı gelir?

Şart değil. Sürdürülebilir kalkınma hem gelecek hem de bugün için işleri yapmanın daha iyi yollarını bulmakla ilgilidir. Şu anda çalışma ve yaşama şeklimizi değiştirmemiz gerekebilir ancak bu, yaşam kalitemizin düşeceği anlamına gelmez.

Sürdürülebilir bir kalkınma yaklaşımı kısa ve orta vadede pek çok fayda sağlayabilir, örneğin:

Tasarruf- Sağlık ve Ulaşım- Kısa yolculuklar için araba kullanmak yerine yürüyüşe veya bisiklete binmeye geçmek paradan tasarruf etmenizi sağlar, sağlığınızı iyileştirir ve çoğu zaman aynı derecede hızlı ve kullanışlıdır.

Beni nasıl etkiliyor?

Kalkınmaya yaklaşma şeklimiz herkesi etkiler. Toplum olarak aldığımız kararların etkileri, insanların yaşamları üzerinde oldukça gerçek sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin toplulukların kötü planlanması, orada yaşayan insanların yaşam kalitesini düşürür. (Yerel olarak gıda yetiştirmek yerine ithalata güvenmek, ülkeyi gıda kıtlığı riskiyle karşı karşıya bırakabilir.)

Sürdürülebilir kalkınma, tüm yaşamımızı etkileyen konularda daha iyi kararlar alma konusunda bir yaklaşım sağlar. Örneğin, sağlık planlarını yeni toplulukların planlamasına dahil ederek, bölge sakinlerinin sağlık ve eğlence tesislerine kolayca erişmesini sağlayabiliriz.

Bunu nasıl gerçekleştiririz?

Hepimizin oynayacak bir rolü vardır. Toplu olarak gerçekleştirilen küçük eylemler gerçek değişime katkıda bulunabilir. Ancak ülkede sürdürülebilirliği sağlamak için Hükümetin öncülük etmesi gerekir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.