İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI - SO

Son Güncellemeler

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI

İklim Değişikliği ile İnsan Sağlığı Arasındaki Bağlantılar
iklim değişikliğinin etkileri

İklim değişikliğinin etkileri insanların ruh sağlığını da etkiler. Özellikle iklim veya hava durumuyla ilgili felaketler, özellikle evlerin ve geçim kaynaklarının zarar görmesi veya sevdiklerinizin kaybıyla sonuçlanması durumunda, olumsuz ruh sağlığı sonuçları riskini artırabilir. Bu olayların ruh sağlığı üzerindeki etkileri minimal stres ve sıkıntı semptomlarından anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres gibi klinik bozukluklara kadar değişebilir.

İklim değişikliği, aşırı sıcak olayları ve şiddetli fırtına riskinin artmasından astım krizi riskinin artmasına ve keneler ve sivrisinekler tarafından taşınan bazı hastalıkların yayılmasının değişmesine kadar etkili olabilir.

Bilim adamlarının, iklim değişikliğinin insan sağlığına yönelik riskleri artırdığı çeşitli yollara ilişkin anlayışı son yıllarda önemli ölçüde ilerleme kaydetmiştir.

İklim Değişikliği İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?

İklim değişikliği mevcut sağlık tehditlerini daha da kötüleştirebilir veya çeşitli yollarla yeni halk sağlığı sorunlarını ortaya çıkartabilir. İklim etkilerini maruziyetteki değişikliklerle ilişkilendirerek bu bağlantıları özetlemektedir; bu daha sonra sağlık (sağlık sonuçları) üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu şekil aynı zamanda insanların yaşadığı yer ve yaşları, sağlık durumları, gelirleri veya sağlık hizmetleri kaynaklarına erişim yetenekleri gibi diğer faktörlerin de insanların insan sağlığı etkilerine karşı hassasiyetini olumlu veya olumsuz yönde nasıl etkileyebileceğini göstermektedir. Örneğin, bir ailenin geliri, konutunun kalitesi veya içinde yaşadığı topluluğun acil durum yönetim planı, o ailenin aşırı sıcağa maruz kalma durumunu, sağlıklarının bu tehditten ne ölçüde etkileneceğini ve aşırı sıcakların etkilerine uyum sağlama becerilerini etkileyebilir.

Kimler Risk Altındadır?

Her İnsan iklim değişikliğiyle bağlantılı sağlık etkileri riskiyle karşı karşıyadır. Ancak bazı insanlar, maruz kaldıkları tehlikelerdeki farklılıklar, bu tehlikelere karşı duyarlılıkları ve uyum sağlama yetenekleri nedeniyle diğerlerinden daha yüksek risklerle karşı karşıyadır. Bu nedenle, her yaştan insanı temsil eden, farklı yerlerde yaşayan ve çevreleriyle farklı şekillerde etkileşime giren grupları içeren "ilgili popülasyonları" tanımlayabilmek önemlidir. Maruz kalma, duyarlılık veya iklim bağlantılı streslere uyum sağlama yeteneklerindeki farklılıklar nedeniyle belirli popülasyonların sağlık etkilerine karşı nasıl daha savunmasız olduğuna dair tespitler önemlidir.

Bu tespitler sonucunda tanımlanan farklı sağlık etkilerinin tek başına ortaya çıkmadığını unutmamak gerekir. İnsanlar aynı anda, hayatlarının farklı aşamalarında veya hayatları boyunca biriken birden fazla tehditle karşı karşıya kalabilirler. İnsanlar birden fazla sağlık tehdidine maruz kaldıkça riskler artabilir. Örneğin aşırı sıcak günler, duman üreten kimyasal reaksiyonları artırarak ısıya bağlı hastalıklara ve kötü hava kalitesine yol açabilir. Ayrıca kişinin kişisel alışkanlıkları, yaşam koşulları ve tıbbi bakıma erişimi gibi kişinin sağlık tehditlerine maruz kalıp kalmadığını veya hastalanıp hastalanmadığını etkileyen faktörlerin çoğu da zamanla değişebilir.

İklim Değişikliği Hassasiyetine Örnekler

1.      Düşük Gelirli İnsanlar

2.      Hamile Kadınlar

3.      Yaşlı İnsanlar

4.      Meslek Grupları

5.      Önceden Sağlık Sorunu Olan Kimseler

6.      Engelli İnsanlar

7.      Belirli lokasyonlarda yaşayan insanlar

8.      Çocuklar

9.      Yerel Halk

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.