KENTSEL ISI ADASI - SO

Son Güncellemeler

KENTSEL ISI ADASI

Kentsel Isı Adası Nedir?

kentsel ısı adasıBinalar, yollar ve diÄŸer altyapılar güneÅŸ ısısını ormanlar ve su kütleleri gibi doÄŸal manzaralara göre daha fazla emer ve yeniden yayar. Bu yapıların oldukça yoÄŸun olduÄŸu ve yeÅŸilliÄŸin sınırlı olduÄŸu kentsel alanlar, çevre bölgelere göre daha yüksek sıcaklıklara sahip “adalar” haline gelir. Bu ısı ceplerine “ısı adaları” adı verilir. Isı adaları, gündüz veya gece, küçük veya büyük ÅŸehirlerde, banliyö bölgelerde, kuzey veya güney iklimlerinde ve her mevsim dahil olmak üzere çeÅŸitli koÅŸullar altında oluÅŸabilmektedir.

AraÅŸtırma çalışmaları ve veriler üzerinde yapılan bir incelemelerde ısı adası etkisinin, kentsel alanlardaki gündüz sıcaklıklarının, çevre bölgelerdeki sıcaklıklardan yaklaşık 1-7°F daha yüksek ve gece sıcaklıklarının ise yaklaşık 2-5°F daha yüksek olmasına neden olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Nemli bölgeler ve daha büyük ve daha yoÄŸun nüfusa sahip ÅŸehirler, en büyük sıcaklık farklılıklarını yaÅŸarlar. AraÅŸtırmalar, kentsel alanların yapısı, mekânsal kapsamı ve nüfus yoÄŸunluÄŸu deÄŸiÅŸip büyüdükçe ısı adası etkisinin de gelecekte güçleneceÄŸini öngörmektedir.

Isı Adalarının Nedenleri

Isı adaları çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak oluşur:

Kentsel Alanlarda Azalan Doğal Peyzajlar . Ağaçlar, bitki örtüsü ve su kütleleri, sırasıyla gölge sağlayarak, bitki yapraklarından su geçirerek ve yüzey suyunu buharlaştırarak havayı soğutma eğilimindedir. Kentsel alanlardaki çatılar, kaldırımlar, yollar, binalar ve otoparklar gibi sert, kuru yüzeyler, doğal manzaralara göre daha az gölge ve nem sağlar ve dolayısıyla daha yüksek sıcaklıklara katkıda bulunur.

Kentsel Malzeme Özellikleri . Kaldırımlar veya çatılar gibi kentsel ortamlarda kullanılan geleneksel insan yapımı malzemeler, ağaçlara, bitki örtüsüne ve diğer doğal yüzeylere kıyasla daha az güneş enerjisini yansıtma ve güneş ısısını daha fazla emip yayma eğilimindedir. Çoğu zaman, ısı adaları gün boyunca oluşur ve kentsel malzemelerden ısının yavaşça salınması nedeniyle gün batımından sonra daha belirgin hale gelir.

Kentsel Geometri. Bir şehirdeki binaların boyutları ve aralıkları rüzgar akışını ve kentsel malzemelerin güneş enerjisini absorbe etme ve salma yeteneğini etkiler. Yoğun gelişmiş bölgelerde komşu binaların engellediği yüzeyler ve yapılar, ısısını kolaylıkla dışarı veremeyen büyük termal kütleler haline gelir. Çok sayıda dar caddeye ve yüksek binaya sahip şehirler, kentsel kanyonlara dönüşüyor ve bu da soğutma etkisi yaratacak doğal rüzgar akışını engelleyebiliyor.

İnsan Faaliyetlerinden Üretilen Isı. Araçlar, klima üniteleri, binalar ve endüstriyel tesislerin tümü kentsel çevreye ısı yayar. İnsan kaynaklı veya antropojenik atık ısının bu kaynakları, ısı adası etkilerine katkıda bulunabilir.

Hava Durumu ve Coğrafya . Sakin ve açık hava koşulları, kentsel yüzeylere ulaşan güneş enerjisi miktarını en üst düzeye çıkararak ve taşınabilecek ısı miktarını en aza indirerek daha şiddetli ısı adaları oluşmasına neden olur. Tersine, güçlü rüzgarlar ve bulut örtüsü ısı adası oluşumunu baskılar. Coğrafi özellikler de ısı adası etkisini etkileyebilir. Örneğin yakındaki dağlar rüzgarın bir şehre ulaşmasını engelleyebilir veya bir şehrin içinden geçen rüzgar desenleri oluşturabilir.

Isı Adalarının Özellikleri

Isı adaları genellikle şehirler arasında çevre bölgelere göre sıcaklık farkıyla ölçülür . Sıcaklık bir şehrin içinde de değişiklik gösterebilir. Isıyı emen binaların ve kaldırımların eşit olmayan dağılımı nedeniyle bazı alanlar diğerlerinden daha sıcak olurken, diğer alanlar ağaçlar ve yeşillikler nedeniyle daha serin kalıyor. Bu sıcaklık farklılıkları kent içi ısı adalarını oluşturur. Isı adası etkisi diyagramında kent parkları, göletler ve yerleşim alanları şehir merkezindeki alanlara göre daha serindir.

Genel olarak, dünyanın yüzeyinde ve şehrin yukarısındaki atmosferik havada sıcaklıklar farklıdır. Bu nedenle iki tür ısı adası vardır: yüzey ısı adaları ve atmosferik ısı adaları. Bunlar, oluşturulma şekilleri, bunları tanımlamak ve ölçmek için kullanılan teknikler, etkileri ve bir dereceye kadar bunları soğutmak için mevcut yöntemler bakımından farklılık gösterir.

Yüzey Isı Adaları . Bu ısı adaları, yollar ve çatılar gibi kentsel yüzeylerin çoÄŸu doÄŸal yüzeyden daha fazla ısıyı emip yayması nedeniyle oluÅŸur. Sıcaklığın 91°F olduÄŸu sıcak bir günde, geleneksel çatı kaplama malzemeleri hava sıcaklıklarından 60°F kadar daha yüksek bir sıcaklığa ulaÅŸabilir. [2] Yüzey ısı adaları, güneÅŸin parladığı gün boyunca en yoÄŸun olma eÄŸilimindedir.

Atmosfer Isı Adaları. Bu ısı adaları, kentsel alanlardaki sıcak havanın, şehir dışındaki bölgelerdeki daha soğuk havaya kıyasla daha sıcak olması sonucu oluşur. Atmosferdeki ısı adalarının yoğunlukları yüzeydeki ısı adalarına göre çok daha az değişir.

Isı Adası Soğutma Stratejileri

Kentsel ısı adalarını azaltmak için beş ana strateji kullanılabilir.

1) aÄŸaç ve bitki örtüsünü artırmak, 

2) yeÅŸil çatılar kurmak, 

3) serin (çoÄŸunlukla yansıtıcı) çatılar kurmak, 

4) serin kaldırımlar kullanmak (yansıtıcı veya geçirgen) 

5) akıllı büyüme uygulamalarından faydalanmak. 

Stratejiler ve Teknolojiler

AÄŸaçlar ve Bitki Örtüsü  - Artan aÄŸaç ve bitki örtüsü, buharlaÅŸma ve terleme yoluyla gölge ve soÄŸutma saÄŸlayarak yüzey ve hava sıcaklıklarını düşürür. AÄŸaçlar ve bitki örtüsü aynı zamanda yaÄŸmur suyu akışını azaltabilir ve erozyona karşı koruma saÄŸlayabilir. 

YeÅŸil Çatılar  - Çatı üzerinde bitkisel bir katman (bitkiler, çalılar, çimenler ve/veya aÄŸaçlar) yetiÅŸtirmek, çatı yüzeyinin ve çevredeki havanın sıcaklıklarını azaltır ve yaÄŸmur suyu yönetimini iyileÅŸtirir. "Çatı bahçeleri" veya "eko-çatılar" olarak da adlandırılan yeÅŸil çatılar, bu faydaları gölge saÄŸlayarak ve buharlaÅŸma yoluyla havadan ısıyı uzaklaÅŸtırarak elde eder.

SoÄŸuk Çatılar  - GüneÅŸ ışığını ve ısıyı binadan uzaklaÅŸtıran malzemelerden veya kaplamalardan yapılmış serin bir çatı kurmak, çatı sıcaklıklarını azaltır, bina sakinlerinin konforunu artırır ve enerji talebini azaltır. 

Serin Kaldırımlar  - Kaldırımlarda, otoparklarda ve sokaklarda geleneksel kaldırımlara göre daha soÄŸuk kalan kaplama malzemelerinin kullanılması (daha fazla güneÅŸ enerjisi yansıtarak ve suyun buharlaÅŸmasını artırarak) yalnızca kaldırım yüzeyini ve çevredeki havayı soÄŸutmakla kalmaz, aynı zamanda yaÄŸmur suyu akışını da azaltabilir ve geceyi iyileÅŸtirebilir. görünürlük. 

Akıllı Büyüme - Bu uygulamalar, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan ve aynı zamanda topluluklarımızı daha çekici, ekonomik açıdan daha güçlü ve daha yaşanabilir hale getiren bir dizi geliştirme ve koruma stratejisini kapsar.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.