MORİNGA - SO

Son Güncellemeler

MORİNGA

MORİNGA (Moringa oleifera)
moringa

Mucize ağaç olarak da adlandırılan Moringa’nın bu isimle adlandırılmasının sebebi hemen hemen bütün kısımlarının ayrı ayrı değerinin olmasıdır. Tohumu, kökü, sapı ve diğer uzuvlarının her parçasından ayrı ayrı yararlanılmaktadır.

Anavatanı Himalayaların eteklerinde yer alan Kuzey Hindistan bölgeleridir. Daha sonraları dünyanın pek çok bölgesinde kültüre alınarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Endonezya, Sri Lanka, Malezya, Filipinler, Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika'da yetiştirilen bir tür haline gelmiştir.

Yarı kurak, tropik ve tropik altı iklimlerde yetişebilir, soğuğa dayanıklılık haritasında USDA 9-10 olarak belirtilmiştir. Toprak olarak özel bir tercihi de bulunmamaktadır, genel olarak kuru, kumlu topraklarda iyi yetişir, en fakir topraklarda dahi yetişme kabiliyeti de bulunur. Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir, çok hızlı büyüme kabiliyetine sahiptir, ilk yıl 4 metre kadar büyüyebilir. Sıcak iklimlerde 6-15 metre arası bir uzunluğa erişebilir. Kökü derine gittiği için dar saksılarda yetişebilen bir tür olmayıp daha çok bahçelerde ve çok büyük saksılarda yetiştirilebilir.

Moringa Çayı

Yaprakları kurutularak moringa çayı elde edilir. Moringa çayının insan sağlığı için çok fazla faydası vardır. Moringa çayı vitamin kaynağı olarak oldukça besleyicidir. A, D ve yüksek miktarda E vitamini içerir. Moringa çayı A, D ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve bitkisel protein içerği olarak ta önemli bir bitkidir.

moringa çayı

Sağlık için Moringa çayını sıklıkla tüketen kişilerin yanında zayıflamak için de moringa çayını tercih eden çok sayıda kişi bulunmaktadır.

Bünyesinde bulunan bitkisel kaynaklı proteinler kaslara faydalıyken, potasyum da bağırsak sağlığı için önemli katkı sağlamaktadır.

Moringa tozu, moringa bitkisinin yaprakları toz haline getirilerek elde edilip kullanılmaktadır. Kahvelerde veya yoğurtla birlikte karıştırılarak tüketilebilir.

Moringa içeriğinde bulunan zengin vitaminlerle insan sağlığı açısından büyük faydalar sağlar. Sindirim sisteminin düzenler. Sağlıklı zayıflamak isteyenlerin ilgili odağı haline gelen sağlıklı bir bitkidir.

Moringa Çayının Faydaları;

  • Diyabet hastaları için kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Ancak kontrollü ve ölçülü kullanılması gerekir.
  • Yapraklarında, gövdesinde, kökünde ve çiçeklerinde yüksek oranda insan sağlığına faydalı antioksidanlar vardır,
  • İçeriğinde yer alan yüksek miktardaki A vitamini özellikle göz sağlığı için faydalıdır,
  • Moringa çayı metobolizmayı hızlandırır ve yağları yakar bu sayede kilo verilmesine destek olur,
  • Moringa çayı tüketen insanlar daha fazla tokluk hissederler bu durum yeme isteklerine yansır bu sayede daha az besin tüketilerek zayıflamaya yardımcı olur.
  • Moringa çayı vegan beslenme tercihleri içinde kullanılabilir çünkü yüksek bir bitkisel protein kaynağıdır.
  • Moringa bitkisi cilt sağlığını korumada da oldukça faydalıdır.
  • Moringa çayı doğru tüketildiğinde kolestrol e iyi gelir, bu sayede kap ve damar sağlığını da korur.
  • Moringa çayı hafızaya da iyi gelir. Alzheimer ve bunama gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir.

Moringa Çayının Fazla Tüketildiğinde Olası Yan Etileri

moringa bitkisi

  • Midede yanma ve ekşime gibi problemler,
  • Mide bulantısı,
  • Mide ve bağırsaklarda şikayet,
  • İshale neden olabilme,

Moringa Çayının Yapılışı

Çay haline getirilmiş olan yapraklar 7-8 dakika kadar kaynatılıp demlenmesi sağlandıktan sonra 20-25 dakika dinlendirilip içilmesi önerilir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.