NOHUT - SO

Son Güncellemeler

NOHUT

nohut
Nohut (Cicer arietinum)

Baklagiller ( Fabaceae ) familyasından, anavatanı Anadolu olan ve yaklaşık 8000 yıldır yetiÅŸtirilen tek yıllık bir bitkidir. Tipik bir kurak iklim bitkisi olan nohut, yemeklik baklagiller arasında mercimek ve fasulyeden sonra yetiÅŸtiriciliÄŸi en fazla yapılan türdür. Nohut köklerinin havanın serbest azotunu tespit etmesi nedeniyle ve toprak isteÄŸi bakımından kanaatkar olduÄŸu için hububat-yemeklik münavebesinde çok önemli bir yer kaplar. Nohudun geçit formları ile yabani formları hayvan yemi olarak kullanılmasına raÄŸmen aynı zamanda bir sanayi hammaddesidir. Nohudun daneleri proteince çok zengin olup (% 18 – 31) oldukça besleyici bir gıdadır. .

Morfolojik Özellikleri

Çalımsı bir görünüşe sahip ve bir yıllık  bir bitki olan nohut, tohumları için kültüre alınmaktadır. Nohudun dane renginde beyazdan siyaha kadar 20 renk gözlenmiÅŸ ve bu dane rengi, danenin kimyevi bileÅŸimi hakkında bizlere kabaca bir fikir vermektedir. Dane rengi açıldıkça nohut deÄŸeri artmaktadır. Ä°ri daneli nohutlar genellikle renksiz olup yemeklik olarak kullanılmaktadır . Küçük daneli tohumlar ise renkli olmaktadır ve renkli tohumların ÅŸiÅŸmeleri zor kabukları kalındır. Bunlar genellikle yemlik olarak kullanılan çeÅŸitlerdir. Yemeklik açık renkli tohumların protein miktarı, yemlik koyu renkli tohumların protein miktarından azdır. Nohutların 1000 dane ağırlıkları 64 – 650 g arasında deÄŸiÅŸir.

Ä°klim Ä°stekleri

Tipik, Kurak ve yarı-kurak bölgelerin bitkisi olan nohut Dünya üzerinde oldukça geniş bir yayılışa sahiptir. Nohudun yetiştirildiği alan yüksekliği bakımından 0 m. den 5600 m. ye kadar yetişebilir..

Kuzeyde nohut yetiştirme hududu 52. parsele kadar çıkar ve buralarda koyu renkli nohut çeşitleri yetiştirilir. Gövde ve yaprakları tüylerle kaplı olup ,bazen de epidermis bir mum tabakası ile kaplıdır. Kök sistemi oldukça derine inebilir bununla beraber iklim istekleri bakımından mercimekten sonra kuraklığa ve sıcağa dayanıklı yemlik baklagil bitkisidir. Bu karakteristik özelliklerine göre diğer yemeklik baklagillerin kuraktan zarar gördükleri yerlerde yemeklik baklagil olarak kolayca yetişebilir.

Nohut donlardan zarar görür ancak genel bir ifade olarak -10 °C ‘ye kadar dayanabilir. Fazla nem sevmezler, yağışlı mevsimlerde fungal hastalıklara yada kök çürüklüklerine yakalanabilir, bu da verimin düşmesine sebep olur. Bu nedenle normal olarak hiç sulamadan da yetiÅŸtirilebilir. Sıcaklık arttıkça nohut bitkisinin yaprak sayısı da artmaktadır. Optimum üzerindeki yüksek sıcaklık dereceleri gövdenin zayıf olması ve daha az dal oluÅŸturması gibi sorunlar oluÅŸturabilir. 26 °C ‘yi aÅŸan sıcaklık dereceleri çimlenme üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Nohut danelerinin çimlenebilmesi için ortalama 15 °C sıcaklığa ihtiyaç vardır. Nohudun toprakta çimlenebilmesi için toprak ısısı 15 °C ‘den fazla olmalıdır.

Toprak Ä°stekleri

Toprak hususunda son derece kanaatkar olan bitki, yemlik baklagiller içerisinde tuzluluÄŸa en dayanıklısı olmakla beraber kirece de en fazla tahammül gösteren  bitkidir . Bir diÄŸer avantajı, toprakta tuzluluk ortaya çıktığında ekim nöbetinde özel bir öneme sahip olmasıdır. En iyi yetiÅŸtirildiÄŸi toprak tipi kumlu-tınlı olsa da genel olarak hafif, kireçli kumlu topraklarda da  rahatlıkla yetiÅŸtirilebilir. Fazla asitli topraklardan hoÅŸlanmaz. Bununla beraber suyu geçiren, gübrelenmiÅŸ kuvvetli ve orta ağır derecede,  yeteri kadar toprak nemi ihtiva eden topraklarda saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yetiÅŸtirilebilir. Toprak pH 7,5 – 8,0 arasında olması istenir. Fazla yağış  olumsuz etki yapacağından dolayı toprak ÅŸartlarına baÄŸlı olarak vejetatif geliÅŸme süresince yeteri kadar sulama ya da hafif yağış istenir.

Nohut YetiÅŸtiriciliÄŸi

Toprak Hazırlığı

Toprak iÅŸlemesi 1 – 3 defa yapılabilir. Nohut bitkisi için çok iyi ve itinalı hazırlanmış bir tohum yatağına ihtiyaç yoktur. Genellikle kaba topraklar nohut çimlenmeleri için uygun olup, ince toz halindeki topraklarda çimlenmesi düşmektedir. Sonbaharda kırlangıç kuyruÄŸu ve kazayağı gibi toprağı 20 – 25 cm alttan iÅŸleyen aletlerle toprak sürülüp kışa öylece terk edilir. Derin kök sistemine sahip olan bitki,  uygun derinlikte hazırlanan topraklarda iyi bir geliÅŸme göstermektedir.

Ekim Zamanı

Görüldüğü gibi bazı bölgelerde nohut hasat edilirken, bazı bölgelerde  yeni ekilmektedir. Buna istinaden  ekim zamanı bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸmektedir. DoÄŸu Anadolu’da  Nisan ayı ortası ile Mayıs ayı baÅŸlarında, Orta Anadolu’da ise Mart ayının ikinci yarısı ile Nisan ayının baÅŸlarında yapılmaktadır. Nohut çeÅŸidinin antraknoza dayanıklı olup olmadığını ekime karar verebilmek için bilmemiz gerekir. Damla 89,Gülümser ve ÇaÄŸatay gibi antraknoza tolerant çeÅŸitler, Mart ortasından itibaren ÅŸartlar uygun olduÄŸunda Amasya, Tokat ve Çorum’da ekilebilmektedir. Hasat çeÅŸitlerinde (Ä°spanyol ve Canıtez gibi) Ekim ayı beklenmektedir. Bunların yanı sıra erken ekimlerde yabancı ot problemi de görülebilmektedir.

Ekim TekniÄŸi

Ekim tekniÄŸi olarak serpme veya makineli ekim yöntemi kullanılmaktadır. En ideal ekim metodu tohum ekme makineleriyle sıraya ekimdir. Sıra arası mesafe 25 – 35 cm , sıra üzeri 3 – 5 cm arasında deÄŸiÅŸir. Genellikle en çok serpme, daha sonra sıra ekim tercih edilir. Sıraya ekimlerde ekim derinliÄŸi 5 – 6 cm olmalıdır. Aksi durumda bitki başına düşen bakla ve çiçek sayısı azalır, çiçeklenme yavaÅŸ seyreder, verim düşer.

Gübreleme

Ekim zamanı imkan varsa, azotlu ve fosforlu gübreler verilmelidir. Gübreler ekimle birlikte veya bir hafta önce tarlaya serpilmeli ve hafif tırmıkla güzelce karıştırılmalıdır. Ä°yi bir toprak analizi sonucunda genel olarak dekara ortalama 2 – 3 kg N (azotlu gübre) ve 4 – 6 kg P2 O5 (fosforlu gübre) ile gübreleme yapılmalıdır.

Hasat Ve Harman 

Dane dökme diğer yemeklik baklagil cinslerine oranla daha az önemlidir. Bu yüzden yapraklar ve çakıldaklar (meyve) saman sarısı bir renk aldığında hasada girilir. Hasat, makine ile de yapılabilmektedir.

Nohudun Faydaları

  • Kan ÅŸekerini düzenler, diyabeti önler.
  • Kemik saÄŸlığının korunmasını saÄŸlar.
  • KaraciÄŸer enzimlerini düzenler, detoks etkisi vardır.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Folat bakımından zengindir, hamilelerin tüketmesi faydalıdır.
  • Kolesterol seviyesini düşürür.
  • Kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
  • İçeriÄŸindeki “kolin” sayesinde kronik iltihapları tedavi edici özelliÄŸi vardır.
  • Cilt saÄŸlığının korunmasını saÄŸlar. Saç dökülmelerini önler.
  • Göz saÄŸlığını korur.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.