FASULYE - SO

Son Güncellemeler

FASULYE

fasulye
Fasulye (Phaseolus vulgaris)

Fasulye, Baklagiller (Fabaceae) familyasına ait, Dünya’da üretim alanı ve üretim miktarı bakımından 1. sırada yer alan yemeklik dane baklagil bitkisidir.  Farklı görüşler olsa da Orta Amerika kökenli bir bitki olduÄŸu kabul görmüştür. Ãœlkemize üretim amaçlı giriÅŸi 250 yaklaşık yıl öncesine dayanır. Dünya üretiminde liderliÄŸi Çin yaparken, Türkiye 520.000 tonluk yıllık üretimle 2. sıradadır. Hemen her bölgemizde yetiÅŸtirilmekle beraber en fazla üretim Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır.

Ekolojik Ä°stekleri

1-Ä°klim Ä°steÄŸi

Bir ılıman iklim sebzesi olan fasulye, ilkbahardan sonbahara kadar geçen dönemde yetiÅŸtirilir. En iyi çimlenme, 20 – 30 °C aralığındaki toprak ısısında olur. Çimlenme için en düşük 10 °C toprak ısısı gerekir. Bodur çeÅŸitler için 10 – 13 °C, sırık çeÅŸitler için de 14 – 15 °C üzerinde toprak sıcaklığı ister.

YetiÅŸtiricilik için optimum sıcaklık 20 – 25 °C’dir. Çiçeklenme ve meyve tutum dönemlerinde oluÅŸan yüksek sıcaklıklar, önemli ölçüde ürün kaybına neden olmaktadır. 27 – 32 °C sıcaklıkta çiçeklerini döker. Düşük sıcaklıklarda geliÅŸme durur. Fasulye bitkisi, sıcaklık 2 – 3°C’nin altına düştüğünde ciddi zarar görür. Fazla nem, bitkilerin büyümesini yavaÅŸlatır ve hastalıkların kolay geliÅŸmesine sebep olur.

2-Toprak Ä°steÄŸi

Toprak isteÄŸi bakımından kaprisli bir bitki deÄŸildir. Fakat organik maddece zengin, hafif bünyeli ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda  iyi sonuç alınmaktadır. Fasulye bitkisi asidik karakterli toprakları sevmez. Toprak pH deÄŸeri 5,5 – 6,7 olan topraklarda iyi verim alınır.

Fasulye YetiÅŸtiriciliÄŸi

1-Toprak Hazırlığı

EÄŸer hububat hasadından sonra yetiÅŸtirilecekse,  anızın topraÄŸa karışması için sonbaharda  5 – 7 cm derinliÄŸinde bir sürüm yapılır. Toprak ilkbaharda ekim öncesi tekrar kaz ayağı ile sürülüp diskaro geçirilerek ekime hazırlanır.

2-Ekim Zamanı

Açık alanda taze fasulye yetiÅŸtiriciliÄŸinde tohum ekimine, bölgenin iklim koÅŸulları dikkate alınarak Mart sonu – Nisan başında baÅŸlanır. Ancak iklime göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli ekim yapmak mümkündür.

Örtü altı  yetiÅŸtiricilikte ekimler,  ilkbahar döneminde Mart başında, sonbahar döneminde  ise  Temmuz ortası – AÄŸustos başı arasında yapılır.

GeniÅŸ alanlarda yapılan bodur çeÅŸit yetiÅŸtiriciliÄŸinde ekimler, sıra usulü mibzerle yapılmaktadır. Ekimde sıra arası mesafe 50 – 65 cm, sıra üzeri  mesafe ise 10 – 25 cm olmalıdır. Ä°deal ekim derinliÄŸi  2 – 3 cm arasıdır. Mibzerle ekimde dekara 5 – 7 kg tohum yeterlidir.

Sırık taze fasulye yetiÅŸtiriciliÄŸinde mısırla karışık ekim yapılır ya da çeÅŸitli aÄŸaçların dalları sırık olarak  kullanılır.  Bu tip yetiÅŸtiricilikte ocaÄŸa 5 – 7 adet tohum ekilir ve ocak arası mesafe  1 m olarak ayarlanır.

3-Gübreleme

Gübrelemeye karar vermeden önce mutlaka toprak analizi yapılmalı ve analiz sonucuna göre bir gübreleme programı hazırlanmalıdır. Normalde kumlu – tınlı topraklara bir kaç senede bir,  3 – 5 ton yanmış ahır gübresi verilmektedir. Dönüm başına 2 – 5 kg saf azot (N), 4 – 6 kg fosfor (P2O5) ve 3 – 5 kg potasyum (K2O) gübresi atılmalıdır. Atılan gübrenin ekimi yapılan tohumlara zarar vermemesi için tohumların ekildiÄŸi alandan ortalama 5 cm kadar uzaÄŸa ve 5 – 7 cm derinliÄŸe gübre atılmalıdır. Aksi taktirde gübreden zarar gören tohumlar çimlenmeyebilir.

Sırık fasulye çeşitleri, bodur fasulyeye nazaran topraktan daha fazla bitki besin elementi tüketir.

4-Çapalama

Bitkiler 4 – 5 çift yapraklı döneme geldiÄŸinde 1. çapalama yapılır. Daha sonra bitkinin dallanma döneminde ve 1. çapadan 2 – 3 hafta sonra, çiçek açmadan önce 2. çapalama yapılır. Çiçeklenme döneminde çapalama yapılmamalıdır.

5-Sulama

Vegetasyon döneminde bitkinin su ihtiyacı minimum 300 – 450 mm’dir. Çiçeklenme döneminde sulamadan kaçınılmalıdır. Bitki asıl yaprakların oluÅŸtuÄŸu dönemde, çiçeklenme öncesinde, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki dönemlerde sulanmalıdır. Damla sulama sistemi ile sulama yapmak en uygunudur. Çünkü fasulye bitkisi sık aralıklarla yapılan hafif sulamaları sever. GereÄŸinden fazla yapılan sulama bitkinin kökünün çürümesine ve bitkinin hastalanmasına neden olur.

Hastalık Ve Zararlıları

Bitki, hastalık ve zararlılara karşı çok hassastır. Özellikle tohum çıkışından sonra danaburnu zararlısına karşı mücadele yapılmalıdır.

Fasulye Hastalıkları

  • Antraknoz
  • Pas hastalığı
  • Fasulye mozaik virüsü
  • Kök çürüklüğü
  • Fasulye Zararlıları
  • Fasulye böceÄŸi
  • Yaprak bitleri
  • Kırmızı örümcekler
  • Danaburnu
  • Fasulye TohumböceÄŸi (Hasat sonrası)

DÄ°KKAT! Tüm yetiÅŸtiriciliklerde geçerli olmak üzere, gerek hastalık, gerek zararlı, gerekse yabancı otlara karşı  pestisit kullanmak gerekebilir. Bu durumda mutlaka yetkili Ziraat Mühendisleri tarafından reçete edilmiÅŸ,  Tarım ve Orman Bakanlığı‘ndan ruhsatlı pestisitler kullanılmalıdır. Pestisitler mutlaka,

  • Tavsiye edilen zamanda 
  • Tavsiye edilen ÅŸekilde 
  • Tavsiye edilen dozda kullanılmalıdır.

Fasulye Hasadı

Baklalar çeÅŸit özelliÄŸini gösterdiÄŸi büyüklüğün 1/3’ü kadar geliÅŸtiÄŸinde hasat yapılmalıdır. Hasat geciktirilirse bakla pazar kalitesi düşer, fasulyede kılçıklanma artar.

Tohumluk Fasulye Ãœretimi

Tohumluk üretimde, tohumlarda büyük zararlara neden olan Fasulye tohumböceÄŸi (Acanthoscelides obtectus) zararını önlemek için, çiçeklenme döneminde iyi bir mücadele yapılmalıdır. Baklaların, harmanlama dönemi boyunca yağışlardan korunması gereklidir. Çünkü ıslanan baklaların içindeki tohumların kabuÄŸu sararır, koyulaşır  ve kuruyunca buruÅŸuk kabuk görüntüsü oluÅŸur.

Tohumluk için yetiÅŸtirilen fasulyeler, halk dilinde “çatı” olarak adlandırılan, merdiven ÅŸeklindeki düzeneklerin üstüne alınır ve kurutularak harmanlanırlar.

EÄŸer harman düvenle yapıldıysa,  tohumların üstünde düven taÅŸlarının neden olduÄŸu çizikler olabilir. Bu çiziklerden, tohumla taşınan hastalıklar bulaÅŸabilir.

Tohumluk üretimde  çeÅŸide baÄŸlı olarak dekar başına  180 – 240 kg verim alınmaktadır. Harman sonunda elde edilen saman,  kıymetli bir hayvan yemidir.

Fasulyenin Faydaları

  • Zengin lif içeriÄŸi nedeniyle sindirime yardımcı olur.
  • Kolon kanserine neden olan prekanseröz polipleri önlemede faydalıdır.
  • İçeriÄŸinde bulunan bazı karotenoidler görmede azalmaya yol açan sarı nokta hastalığını engeller.
  • Kemik erimesini geciktirir.
  • Folik asit deÄŸerleri yüksek bir sebzedir. Gebelikte tüketimi tavsiye edilir.
  • Cilt, saç ve tırnak sağıığına iyi gelir.
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kan basıncını ve kan ÅŸekerini dengeler.
  • Demir içeriÄŸi zengindir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.