DEPREMLER - SO

Son Güncellemeler

DEPREMLER

Depremle YaÅŸamak

Dünyada hemen hemen her gün çeşitli yerlerde deprem olayları olmaktadır. Bununla birlikte meydana gelen birçok depremler genellikle önemli hasara (insan hayatına veya ekonomik açıdan) neden olamayacak kadar küçüktür. Bu tür depremler sadece istatistiklere kaydedilir ancak genel yaşamda çok fazla dikkate alınmaz.

Önemli depremler ise, kayda değer can kaybına ve maddi hasara neden olacak kadar büyük olanlardır. Meydana gelen bir depremin önemli deprem statüsüne sahip olabilmesi içinse bazı kriterleri taşıması gerekir,

1-Neden olunan ölümler,

2-Orta düzeyde hasar (1 milyon $ veya daha fazla),

3-7.5 veya daha büyük şiddette olması,

4-Yoğunluğu (X) veya daha fazla olan bir tsunami oluşturması.

Depremlerden dolayı meydana gelen ölümler:

Küresel düzeyde, depremlerin insan ölümleri için sürekli bir risk olduÄŸu açıktır, Dünya üzerinde meydana gelmiÅŸ en ölümcül depremler nelerdir diye bir soru aklımıza gelebilir? 

İnsanlık Tarihinin En Ölümcül Depremler Hangileridir?

Tarihin bilinen en ölümcül depremi 1556'da Çin'in Shaanxi kentinde meydana gelmiÅŸtir. NakledildiÄŸine göre bu depremde yaklaşık 830.000 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi tahmin edilmektedir. Bu rakam en ölümcül ikinci depremde hayatını kaybedenlerin iki katından bile daha fazladır: 2010'da Haiti'de meydana gelen en ölümcül 2. Deprem olan Port-au-Prince depreminde ise 316.000 kiÅŸinin öldüğü bildirilmiÅŸtir. Çok yakın tarihli iki deprem - 2004 Sumatra depremi ve tsunamisi ile 2010 Port-au-Prince depremi insanlık tarihindeki en ölümcül depremler arasında yerini almıştır. Ayrıca 6 Åžubat 2023 KahramanmaraÅŸ’ta aynı gün içerisinde meydana gelen 7,5 üzeri iki deprem de hem ölüm sayısı hem de verdiÄŸi hasar bakımından dünya tarihindeki en büyük depremler listesinde yerini almıştır.

Ölümcül doğa depremleri tarihimiz boyunca sürekli olarak insanlık için bir tehdit olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bundan dolayı, insanlığın depremler ve diğer doğal afetlerle yaşamayı öğrenmesi kendi menfaatleri için daha uygundur.

Diğer taraftan, doğal afetlerde ölen insan sayısı geçmişe göre bugün daha azdır, çünkü teknolojinin gelişmesiyle paralel dünya daha dayanıklı hale gelmiştir. Ancak teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin doğru ve yerinde kullanmadığı sürece doğal afetler karşısında çaresiz kalacaktır, depremler ve diğerleri her zaman için çok sayıda can alabilecek potansiyele sahiptir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.