BAKLA - SO

Son Güncellemeler

BAKLA

baklaBakla (Vicia faba)

Baklagiller familyasına ismini veren hem gıda hemde hayvan yemi olarak yetiÅŸtirilen tek yıllık bir sebze çeÅŸididir. 

Baklagiller olarak adlandırılan familyada; fasulye, nohut, mercimek ve börülce gibi zengin  protein içeren diÄŸer sebzeler de yer alır. 

Ortalama 120 – 200 günlük nispeten uzun sayılabilecek bir vejetasyon dönemine sahiptir. DiÄŸer yandan, Fasulye, Börülce ve Bezelye gibi bitkilere göre soÄŸuklara biraz daha dayanıklılık gösterir.

Anavatanı, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'dır. Türkiye'de ise en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiÅŸtirilir. Tüm bölgelerde rahatlıkla yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılabilecek ve özelliklere sahip olsa da  iklim ve toprak koÅŸulları gibi detaylara dikkat edilmelidir.

Ä°klim Ä°stekleri

Bakla YetiÅŸtiriciliÄŸi yapılan bölgelerde vejetasyon dönemi ortalama 120 – 200 gün arasında deÄŸiÅŸmektedir. Yağışlar, düzenli ve bol olmalıdır yada sulama yapılabilecek noktalarda  ekim yapılmalıdır. Ä°klimsel açıdan bakıldığında yağışlı ve rutubetli bölgeler bakla için uygundur. 

Taze bakla üretimi genellikle kış ve ilkbahar döneminde yapıldığından dolayı bu tarz üretim yapacak olanların kurak ve soğuk iklime sahip noktalarda üretim yapma konusunda dikkat etmeleri gerekir.

Bakla ekiminden sonra çimlenerek toprak yüzeyine çıkan süreçte havanın -4, -6 °C’nin altına inmemesi istenir. -10 °C’den daha düşük  sıcaklıklarda ise bakla fideleri soÄŸuktan donarak ölür.

Toprak sıcaklığı +9 °C, hava sıcaklığının ise +(10 – 14) °C arasında olan ortamlar baklanın çimlenmesi için gerekli en ideal sıcaklıklardır. Çimlenen bakla fidelerinin geliÅŸebilmesi için gereken optimum sıcaklık aralığı ise +10 °C ile +20 °C arasındadır.

Çimlenme dönemindeki yaşanabilecek aşırı yağış, aşırı sulama yada kuraklık gibi durumlar baklada verim düşüklüğüne sebep olabilir. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege Denizlerinin etkisinde kalan alanlar bakla yetiştiriciliği açısından en ideal hava şartlarını sağlar.

Bakla botanik özellik olarak uzun gün bitkisidir. Kısa günlerin yaÅŸandığı dönemlerde  ise yeÅŸil kısımlar daha iyi geliÅŸir. Ancak iyi bir geliÅŸme için günlük ışık alma süresinin 12 saat ve üstünde olması gerekir.

Bakla Üretiminde İdeal Toprak Özellikleri

Bakla; derin, geçirgen, organik madde bakımından zengin ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda en iyi gelişimi gösterir.

EÄŸer erken üretim yapılması düşünülüyorsa, hafif kumlu topraklar, Yüksek Verim elde edilmek isteniyorsa alüviyal topraklar ile ıslah edilmiÅŸ turba topraklar tercih edilmelidir. pH deÄŸeri 7- 7,5 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Asit karakterli topraklarda topraklarda bitkinin geliÅŸimi oldukça yavaÅŸ olur buna baÄŸlı olarak da verim düşer. 

Bakla Yetiştiriciliğinin Süreçleri

  • Toprağın Hazırlığı
  • Tohum Ekim
  • Bakım (Ot Alma, Çapa, Gübreleme, vb..)
  • Sulama
  • OlgunluÄŸa UlaÅŸması, 
  • Hasat
  • Depolama
  • Kullanıma sunulması

Toprak Hazırlığı ve Tohum Ekimi

Bakla bitkisi kışlık veya yazlık olarak ekilebilir. Kışlık ekim yapılacaksa ekim yapılacak olan arazi anızdan sonra sürülerek  ekim için hazır hale getirilir. Yazlık ekim yapılacak olması durumunda ise toprak anız bozumundan sonra derince sürülerek dinlenmeye bırakılır. Ekilecek arazi derince sürülmeli ve yabani otlardan arındırılmış olmalıdır. 

Kışı aylarında yapılacak tohum ekimi uygun bölgelerde Ekim-Kasım aylarında başlayarak ilkbahara kadar devam ettirilebilir. Genellikle ilk turfanda bakla ürünleri nispeten daha ılık kış şartlarına sahip ve deniz iklimine yakın olan Akdeniz ve Ege Bölgelerinde Ekim ayı ortalarından başlanarak kasım ayı sonuna kadar yapılan ekimler neticesinde üretilmektedir.

Orta Anadolu gibi kış ÅŸartlarının nispeten daha soÄŸuk ve sert geçtiÄŸi bölgelerde ise ekim iÅŸlemleri Mart–Nisan aylarında yapılmalıdır. DoÄŸu Anadolu gibi geç don olayların yaÅŸandığı bölgelerde ise Mayıs ayında ekim yapılması daha uygundur.

Tohum ekimi 3 farklı şekilde yapılabilmektedir.

1-Serpme Usulü Ekim: Bu yöntemde, hem birim alana çok fazla tohum gitmesi bakımından tohum maliyeti artar hem de bakım işlerinin zor ve daha maliyetli olmasına neden olur. Bu sebeplerden dolayı çiftçilerin pek tercih ettiği bir yöntem değildir. Ayrıca bu yöntemle yapılan ekimlerde çimlenen tohumların aralık mesafeleri oldukça düzensizdir.

2-Ocak Usulü Ekim: Daha çok küçük alanlarda yapılan bakla yetiÅŸtiriciliÄŸi çalışmalarında tercih edilen bir ekim sistemidir. 30 – 50 cm. aralık mesafe kullanılarak açılan ocaklara 2 – 3 adet bakla tohumu bırakılarak üstü toprakla kapatılır ve üzeri hafifçe bastırılarak bırakılır. Daha büyük alanlarda yapılacak olan üretimlerde bu iÅŸlem oldukça uzun ve zahmetli bir yöntem olacağından dolayı tercih edilmemektedir. 

3-Sıra Usulü Ekim: Daha büyük alanlarda yapılacak bakla yetiÅŸtiriciliÄŸinde tercih edilen yöntemdir. Baklanın geliÅŸme ve dallanma kuvvetine, yapılacak olan sulama ÅŸekline, çapa iÅŸlerinin el veya makine ile yapılma imkanlarına göre  40-70 cm  aralık mesafelerde tohum ekimi yapılır.

Bakla tohumları çimlenme dönemlerinde fazla su istemelerinden dolayı ekimin derin yapılması gereklidir. Ekim derinliÄŸi, tohumun iriliÄŸine ve toprak yapısına göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Ä°ri tohumlu baklaların ekim derinliÄŸi 7–8 cm, Küçük tohumlu baklalarınki ise 5–6 cm olmalıdır. Ağır topraklardaki ekim derinliÄŸi 5–6 cm, Hafif Bünyeli Topraklarda ise 8–10 cm arası uygundur.

Bakım İşleri

Ekilen bakla tohumları 10-15 gün içerisinde çimlenerek toprak yüzeyinde görülebilir hale gelirler. Çimlenme sonrasında ortalama olarak 8 – 10 cm boyuna ulaÅŸan bakla fideleri için ilk çapalama iÅŸlemi  yapılarak bitkilerin boÄŸazları doldurulmalıdır. Çiçek açmadan önce ikinci çapalama iÅŸlemi de yapılarak toprak kabartılmalı, kaymak tabakası denilen kısım kırılmalı ve yabani otlar ortamdan temizlenmelidir.  Çiçeklenme döneminde ise çiçeklerde dökülme olabileceÄŸinden dolayı çapalama yapılmamalıdır. Bitkinin ekildiÄŸi alan yabancı otlardan arındırılmak için uygun selektif ot ilaçları ilede ilaçlanabilir.

Sulama  

Bitkinin gelişme sürecinde eğer havalar kurak gidiyorsa çimlenmeden önce en az bir kere sulama yapılması gerekmektedir. Meyve bağladıktan sonra ise belirli aralıklarla sulama işlemi yapılabilir. Özellikle ilkbahar döneminde eğer hava koşulları yağışlı ve nemli değilse düzenli ve devamlı sulama verimin artmasında önemlidir.

Gübreleme 

EÄŸer tohumların ekimi ilkbaharda yapılacak ise bir önceki sonbaharında, Ekim ayından önce dekar başına 2-3 ton olacak ÅŸekilde iyi vasıflı yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Bitkinin kaliteli ve yüksek verime sahip olmasını saÄŸlamak adına bitki nodozitelerini oluÅŸturuncaya kadar az miktarda azotlu gübreye ihtiyaç duyulabilir. Bu dönemde dekar başına 8-10 kg azotlu gübre yeterlidir. Fosforlu Gübreler ise toprakta bulunan bakteriyel flora için gereklidir. Toprak içerisinde eÄŸer yeterli seviyede fosfor yoksa takviye yapılması verimi artırır. Fosfor eksikliÄŸi baklada protein sentezini yavaÅŸlatır, buna baÄŸlı olarak hem büyüme hızı hem de verimlilik düşer. Ortalama olarak dekar başına 10–15 kg seviyelerinde fosfor gübresi uygundur.

Bakla Hastalık ve Zararlıları

Tüm tarımsal bitki yetiÅŸtiriciliklerinde geçerli olmak üzere, hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı  pestisitlerin kullanılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda mutlak surette yetkili uzmanlar tarafından reçete edilmiÅŸ,  Yetkili Bakanlıkça ruhsatlı pestisitler kullanılmalıdır. Kullanılacak Pestisitler ise mutlaka surette, Tavsiye edilen zamanda, Tavsiye edilen ÅŸekilde, Tavsiye edilen dozda kullanılmalıdır.

Hasat ve Depolama  

Hasat üretim amacına göre; Taze Bakla, Taze İç Bakla yada Kuru (Dane) Bakla şeklindeki değerlendirilmelidir.

Amaç taze bakla elde etmek ise, hasat iÅŸlemi meyveler ekimi yapılan bakla çeÅŸidinin normal iriliÄŸinin 1/3 veya en fazla ½ sine ulaÅŸtıklarında kademeli olarak ve elle yapılmalıdır. Turfanda olarak hasat edilecek olan baklaların boylarının 5–7 cm arasında olması uygundur. Bu dönemde hasat edilen bakla temel olarak kilogram bazında hafif gelmesine raÄŸmen fiyat olarak yüksek rakamlara satılmaktadır. Hasat edilen baklaların boyutları büyüdükçe bakla fiyatları da kademeli olarak düşer. Belirli bir zaman sonrasında ise baklaların içerisinde bulunan daneler ve dış kabuk sertleÅŸerek taze bakla olma özelliÄŸi ortadan kalkar. Bu duruma gelen baklalar ise Kuru İç Bakla olarak deÄŸerlendirilirler.

Özellikle, taze bakla olarak hasadı yapılan baklaların toplanması geliÅŸi güzel olmamalıdır. Çünkü, taze bakla hasadı ciddi anlamda nazik bir iÅŸtir. Hasat sırasında oldukça hassas ve nazik olan dallar çok kolay bir ÅŸekilde kopabilmekte buda bitkinin geliÅŸim ve veriminde negatif etkiye sebep olabilmektedir. Bu sebeple hasat iÅŸlemi yapılacak olan taze baklalar elle tutulup aÅŸağıya doÄŸru hafifçe sıyrılarak gövdeden kopartılmalıdır. Aksi takdirde birbirlerine uzunca süre temas eden baklalar hızlı bir ÅŸekilde siyahlaÅŸarak pazardaki deÄŸerini yitirir. 

Taze İç Bakla olarak değerlendirilecek baklaların hasat işlemleri tohumların biraz daha gelişmesi için daha sonraya bırakılır. Buradaki önemli husus ise tohumların çok fazla sertleşmesine mahal verilmeden hasat işlemlerinin gerçekleştirilmesidir.

Taze olarak tüketilen baklaların saklanması  yada depolanması söz konusu olmaz bu nedenle piyasanın ihtiyacına göre taze bakla üretimi yapılmalıdır. Ãœretimin fazla olduÄŸu dönemlerde taze olarak alınanlardan geriye kalanlar ise taze iç bakla veya kuru dane olarak deÄŸerlendirilmelidir.

Bakla Yetiştiriciliğinde Verimliliğin Ölçüsü

Ekim zamanı, ürünün çeşidi, hasat zamanı ve ürünün değerlendirme şekline bağlı olarak dekar başına elde edilecek olan verimlilik rakamları da değişkenlik gösterir.

Ortalama Olarak Bir Dönüm (Bir dekar) alanda; 1000 – 1500 kg taze bakla, 700 – 900 kg taze iç bakla, 150 – 300 kg kuru dane verimlilik açısından kabul edilebilir rakamlardır. Bu rakamlar ortalama rakamlardır. Bölgesel olarak, ekilen baklanın türüne baÄŸlı olarak, ekim yapılan arazinin toprak yapısına baÄŸlı olarak yada daha farklı spesifik durumlara göre farklılıklar meydana gelebilir.

Baklanın Faydaları
bakla

  • Yüksek protein içerir,
  • Özellikle Vejetaryen olan ve hayvansal ürün yiyemeyen kiÅŸilerin ihtiyacı olan gerekli proteinlere olan ihtiyacını karşılar.
  • Lif açısından zengindir, 
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaÅŸtırır.
  • L-dopa seviyesini yükselttiÄŸi için Parkinson hastalığının belirtilerini hafifletir.
  • Folik asit içerir, 
  • Gebelikte doÄŸum anomalilerinin önlenmesine yardımcı olur.
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Göğüs hastalıkları ve öksürüğe karşı iyi gelir.
  • Kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olur.
  • DoÄŸal bir depamin kaynağıdır.
  • Demir içeriÄŸi sayesinde anemiyi (kansızlık) önler.
  • Kemik kütlesinin artmasını saÄŸlayan manganez içerir. 
  • Osteoporozu (kemik erimesi) önlemeye yardımcı olur.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.