KABAĞIN FAYDALARI - SO

Son Güncellemeler

KABAĞIN FAYDALARI

kabak
KABAĞIN FAYDALARI

Kabak denilince genelde ilk akla gelen diyetlerdir. Kabak geleneksel türk mutfağında ve diğer dünya mutfaklarında kullanımına aşina olunan bir sebzedir.

Kabak özellikle içerdiği su oranının oldukça yüksek olması ve düşük kalorili olması yanında içerisinde bulunan antioksidan, vitamin ve minerallerle de oldukça zengin ve şifalı bir sebzedir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren, diyet ve detoks yapanlar kişiler için sıklıkla tüketilmesi tavsiye olunur.

Kabağın Faydaları Nelerdir

Zengin bir antioksidan kaynağı olan kabak, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt ve göz sağlığı için çok faydalıdır. Hasar gören hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlar. Kabuk kısmı, antioksidan oranının en yüksek olduğu bölümdür.

İçeriğinde yüksek oranda su bulunur bu yenildiğinde sindirim sisteminin daha verimli çalışması için yardımcı olur.

Kabağın içerisinde hem çözünebilen, hem de çözünemeyen lif bulunur bu durum tokluk hissinin uzamasına yardımcı olur, aynı zamanda bağırsak hareketini hızlandırarak sindirim sistemine olumlu yönde katkı sağlar.

Düzenli olarak tüketmek, ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlenmesine yardımcı olur.

Düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olmasından dolayı özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı kişilere koruma sağlar.

Düşük sodyum ve yüksek potasyum özelliğinden dolayı kan basıncını dengeler, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

İçerdiği pektin gibi lifler sayesinde kötü kolesterol seviyelerini düşürür.

Kabağın en iyi yanlarından biri kansere karşı oldukça fazla koruyucu özellik taşımasıdır. Tümör hücrelerinin kısa süre zarfında vücuttan atılmasına katkı sağlar.

İçeriğindeki bol magnezyum ve çinko sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardım eder, omurilik gibi çeşitli kemik deformasyonlarında şifa kaynağıdır.

Kemik yapısı bozukluklarında ve eklem ağrısı sorunlarında çözüme katkı sağlayan kabak sayesinde güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olunabilir.

Kabak düşük kalorili ve az yağlı olduğu için diyet yapanlara iyi bir alternatifidir.

Kilo vermek isteyenler içinde iyi bir besin kaynağıdır.

Kabak detoksu, vücuttaki toksinlerden arınmamızı sağlayabilir.

Üst solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.

İltihap söktürücü özelliği ile boğaz enfeksiyonlarında kullanılabilir. Vücudun direncini artırırken, solunum yolları rahatsızlıklarına şifa olabilir.

Kabak suyu idrar söktürmeye yarar. İdrar yolu enfeksiyonlarında ve idrar yolu sorunlarında kabaktan faydalanılması gerekir. İyi bir idrar söktürücü olan sakız kabağı çiğ şekilde tüketildiğinde ve özellikle suyu sıkıldığında iyi bir detoks kaynağıdır. Bu sayede idrar yolu sorunlarının da çözülmesine yardımcı olur.

Böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken, böbrek kumu ve böbrek taşı gibi hastalıklarla savaştada faydalıdır.

Basur hastalığı yaşayan kişiler ağrı ve acı durumları ile karşı karşıya kalabilir, ilerleyen basur sorunlarında mutlaka kabak tüketilmesi önerilir. Kabak ağrı ve acının geçmesinde ve özellikle şişliklerde etkili olmaktadır.

Hamilelik döneminde bebek ve anne adayının sağlığına fayda sağlar. Kabağın içerdiği fosfor sayesinde, hamilelik dönemindeki annenin kabak tüketmesi bebeğin beyin ve kemik gelişimine katkı sağlar.

Hamilelik döneminde sık yaşanan kabızlığın, idrar yolu enfeksiyonlarının ve benzeri diğer sindirim sistemi sorunlarının önüne geçmede katkı sağlar.

Içerdiği çeşitli mineraller ve su sayesinde cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kabak suyu, cildin derinlemesine temizlenmesini sağlar.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.