ACUR - SO

Son Güncellemeler

ACUR

acur
ACUR (Cucumis melo var. Flexuosus), tadı ve içi salatalığa benzeyen, uzun, ince ve genelde yeÅŸil-beyaz renge sahip olan bir meyve türüdür. Halk arasında salatalık türü olarak bilinse de aslında bir tür kavun çeÅŸididir. KabuÄŸu çok ince, açık yeÅŸil ve yumrusuzdur. Acılığı yoktur ve meyvesi hemen hemen her zaman soyulmadan kullanılır. 

ACUR, yaklaşık 76-91 cm. uzunluÄŸa kadar büyür. Yerde veya havaya kaldırılarak ta iyi derecede büyüyebilir, günün büyük bölümünde tam güneÅŸte büyümeyi tercih eder. Meyveleri 30-38 cm. uzunluÄŸa geldiÄŸinde daha lezzetlidir. Sofralık olarak tüketilecekse bu boyutlarda toplanmalıdır. 

5 parçalı taçlı sarı çiçekleri vardır ve don olmayan bölgelerde yılın büyük bir bölümünde çiçek açabilir.

Tam güneÅŸte zengin, gevÅŸek, asitten nötre iyi drene edilmiÅŸ toprakları sever; meyvelerin uzunluÄŸu nedeniyle bir kafes üzerinde daha iyi verim iyi alınabilir. 

Salatalarda, turşu yapımında, çiğ olarak ve daha çok farklı yemeklerde kullanılabilen bir meyve türüdür.

Ãœlkemizde özellikle; Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgeleri’nde yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılmaktadır.

Yenilebilirlik: Meyveler ve çiçekler yenilebilir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Çiğ yenirse tadı salatalık gibi olur. Körilere, konservelere eklenebilir ve turşu haline getirilebilir.

Tohum: Krem ya da koyu sarı renkli, oval görünüşlüdür. 1 gramında 20–50 arasında tohum bulunur. Tohumlar, 5–10 °C’de 5–10 yıl kadar canlılıklarını koruyabilirler. Acur tohumlarının çimlenebilmesi için minimum toprak sıcaklığı 15 °C olmalıdır. Optimum çimlenme ısısı 25 – 30 °C’dir. Bitki için ideal geliÅŸme sıcaklığı ise 20 – 30 °C aralığıdır. Gece–gündüz sıcaklık farklarının yüksek oluÅŸu, bitki geliÅŸimini olumsuz etkiler.

Nem Ä°steÄŸi: Fazla nemi sevmez, yetiÅŸtiricilik için ideal nem oranı % 60–70’tir. Yüksek nemde fungal ve bakteriyel hastalıklar oluÅŸabilir, yaprak oluÅŸumu hızlanır, bitki meyveye geç durur.

Toprak Ä°stekleri: Organik maddece zengin, derin yapılı, su tutma kapasitesi iyi olan, tınlı ve havalanabilir toprakları sever. Topraktaki tuzluluk düşük olmalıdır. pH aralığı 6–7.5 olan, hafif asidik toprakları tercih eder.

Sulama: Çiçeklenme ve ilk meyve verme dönemine kadar su ihtiyacı oldukça fazladır. İdeal sulama yöntemi, damlama sulamadır. Kuru şartlarda da acur yetiştiriciliği yapmak mümkün olsa da verim oldukça düşer.

Gübreleme: Mutlaka toprak analizi yapılmalı, analiz sonuçlarına göre bir gübreleme programı hazırlanmalıdır. Genel olarak dekar başına 4 – 5 ton çiftlik gübresi vermek uygundur.

Acurun Faydaları

  • A Vitamini yönünden zengindir. 
  • Alzheimer konusunda olumlu etkileri olduÄŸu söylenir,
  • Sarılık tedavisinde yardımcı olduÄŸu söylenmektedir,
  • Çekirdekleri dövülüp kaynatıldıktan sonra içildiÄŸinde idrar sökücü etkisinin olduÄŸu söylenmektedir,
  • Yanık ve sıyrıklarda ilk yardım olarak, cilt için serinletici ve hafif temizleyici veya nemlendirici olarak kullanılabilir.
  • İçerdiÄŸi kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir.
  • YaÅŸlanmayı geciktirici özelliÄŸi vardır.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler,
  • Yüksek potasyum içeriÄŸine sahiptir ve bu özelliÄŸi sayesinde kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olur,
  • Göz saÄŸlığına faydalıdır,
  • C Vitamini içeriÄŸi vasıtasıyla serbest radikallerle savaÅŸmada vücuda yardımcı olur,
  • Kanın temizlenmesi konusunda etkili olduÄŸu söylenmektedir, 
  • Böbrek aÄŸrılarını dindirici özelliÄŸi olduÄŸu söylenmektedir, 

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.