AÇELYA - SO

Son Güncellemeler

AÇELYA

açelya
AÇELYA (Azaleas spp.)

Açelya, Rhododendron cinsine ait, Ericaceae (Funda) ailesinin üyeleri olan bitkilere verilen genel addır.

Açelyalar oldukça zehirlidir ve bitkinin herhangi bir bölümünü ve hatta açelya balını yutmak yaşamı tehdit eden semptomlara neden olabilir. Güvende olmak için özellikle çocukların ve evcil hayvanların bu bitkilerden uzak tutulması gerekir.

Açelyalar tohumdan yetiştirilebilir, ancak mevcut bitkilerin çoğu hibrit olduğundan fideler nadiren ana bitkiye sadık kalarak ürerler. Ana bitkinin bir klonunu sağlamanın tek yolu, gövde kesimleri (çelikleme) veya aşılama yoluyla vejetatif olarak çoğaltmaktır.

Yaprak döken çeşitler tipik olarak aşılandığında en iyi sonuçları verirken, dökmeyenler çeliklerden çoğaltılması en kolay olanlardır.

İlkbaharda, çiçeklenmeden hemen sonra, gövde uçlarından alınan 15-20 cm uzunluğundaki çelikleri toplayın. Yarı esnek olan bir yıllık ahşap gövdeleri seçin aldığınız çelikler kırılmadan bükülmelidirler. Yaprakları alt yarıdan çıkarın ve kesik uçları bir yaprak düğümünün hemen altına gelecek şekilde kesin. Kabuğu keskin bir bıçakla kesik ucun 5 cm yukarısında hafifçe kazıyın (dış kabuğu birkaç noktadan çıkarmaya yetecek kadar). Kesilen ucu toz haline getirilmiş köklendirme hormonuna batırın ve fazlalığı gidermek için hafifçe sallayın.

Her bir gövdenin alt üçte birini, üçte bir kompost, üçte bir turba yosunu veya vermikülit ve üçte bir kum kombinasyonu gibi nemli bir köklendirme ortamıyla dolu küçük bir kaba yerleştirin. Kapları bahçede parlak, dolaylı ışık alan korunaklı bir yere yerleştirin. Düzenli olarak su verin, saksı ortamını nemli tutun.

Kökler dört ila sekiz hafta içinde oluşur ve yeni bitkiler gerektiğinde daha büyük saksılara aktarılabilir. Kapları bir sonraki baharda dikilene kadar bahçede korunaklı bir yerde tutun. Soğuk çerçeveler, temeller ya da ağaçların ve çalıların altına gizlenmiş noktalar gibi yerlerde barınak sağlayın. Gerektiğinde dona karşı korumak için çam iğneleri veya saman veya bir pelerin gibi kış koruması sağlayın.

Nasıl büyür

Doğru aydınlatmayı sağlamak, açelya dikerken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür. 

Çok fazla güneş aldığı taktirde kuruyup acı çekecekler, ama çok az ışık aldığında ise üzerinde hiç çiçek olmayan bir çalı olacaktır! bunun çözümü ise dengeli güneş ışığıdır. 

Bu bitkileri, öğleden sonra gölgeli sabahları ise güneş ışığı alan bir alana veya gün boyunca çeşitli seviyelerde güneş ışığı alacakları bir konuma yerleştirmek gerekir. 1 güne yayılmış olarak toplamda yaklaşık altı saat güneş alması idealdir.

Toprağın sürekli olarak nemli tutulması koşuluyla, öğleden sonra sıcak güneş alan bir yer tolere edilebilir . Ancak dikkatli olun - bazı türlerin yaprakları uzun süreli yoğun güneş ışığından solabilir.

Güneye veya batıya bakan duvarlara yakın dikim yapmaktan kaçının - duvar yüzeylerinden yayılan ısı, nem kaybına ve sıcak dönemlerde strese neden olabilir.

Ayrıca, doğrudan ağaçların altına yerleştirmekten kaçının. Ağaçlar filtrelenmiş gölge sağlar, ancak aynı zamanda su ve besinler için rekabet ederler, bu nedenle çalılarınızı ağaç kök bölgelerinin kenarlarına yerleştirin.

Topraktaki zengin organik madde bitki sağlığı için gereklidir ve açelyalar pH'ı 4,5 ile 6,0 arasında olan asidik toprakları tercih eder. Toprağınızın pH değerinden emin değilseniz, ekimden önce toprağı test edin ve paketteki talimatlara göre amonyum sülfat veya bahçe kükürdü ile gerektiği gibi değiştirin.

Bu bitkilerin gelişmesi için iyi bir drenaj şarttır. Azaleas taban suyuna dayanamaz, bu nedenle durgun suya eğilimli yerlerden kaçınmak çok önemlidir.

 Kil bazlı veya başka şekilde ağır ve yoğun olan toprak çok fazla su tutar ve kumlu topraklar çok çabuk boşalır. Toprağınız ağırsa, drenajı iyileştirmek için bir ila iki kürek dolusu peyzaj kumu veya bezelye çakılı ekleyin. 

Tersine, toprağınız kumluysa, bir ila iki kürek turba yosunu karıştırın. Bu, nemin korunmasına yardımcı olur ve Ericaceae ailesinin üyeleri, turbanın asidik doğasını sever. 

Toprak koşullarınız idealden daha azsa, yükseltilmiş bir yatak yapmayı veya bunun yerine kaplara dikmeyi düşünün.

Toprağın dokusu ne olursa olsun, ekimden önce hazırladığınız kompostu mevcut üst toprakla cömertçe karıştırmak hatta üst toprak miktarı kadar kompost eklemek faydalıdır.

Sulama yaparken, mümkünse tepeden sulamadan kaçının - bu, yaprak safrası ve taç yaprağı yanıklığı gibi yaprak hastalıklarını teşvik eder. Üstten sulama kaçınılmazsa, sabahın erken saatlerinde sulayın ve güneşin ıslak yaprakları kurutmasına izin verin.

Gübreleme de kolaydır. Her yıl malç olarak uygulanan iyi çürümüş bir kompost tabakası, bitkileri iyi beslemek ve içeriklerini korumak için yeterli organik madde katacaktır.

Çiçeklenmeyi veya canlılığı iyileştirmek için ek beslemelere ihtiyaç duyulursa, ilkbaharda asit seven bitkiler için tasarlanmış bir gübre uygulayın.

Malçlama, toprağın nemi tutmasına yardımcı olduğu, yabani otları önlediği ve parçalandıkça ortama organik besin kattığı için faydalıdır. Asidik çam iğneleri, bu bitkilerle kullanılabilecek en iyi malç türlerinden biridir. Bunları yerel olarak kendi bahçenizden veya yerel bir parktan temin edebilir ve hatta çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

Yaprakların sararması, ancak haşere sorunlarının hiçbir belirti veya semptomunun olmaması, bitkilerinizde topikal demir uygulamasıyla tedavi edilebilen kloroz adı verilen bir demir eksikliği olduğu anlamına gelebilir.

Kalsiyum eksiklikleri, bu bitkilerde içe doğru kıvrılan yapraklar ve yaprak ucu yanması ile gösterilen başka bir sorundur.

İpuçları

Doğru yetiştirme koşulları sağlandığında açelyalar, yetiştirilmesi kolay ve az bakım gerektiren, son derece faydalı süs bitkileridir. Bu güzel çalılardan en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdaki ipuçlarını kontrol edin:

  • Dengeli güneş ışığı veya öğleden sonra gölgeli sabah güneşi olan bir yer sağlayın.
  • Toprak pH'ı 4,5 ila 6,0 olan asidik bir ortam sağlayın.
  • Durgun su olmayan iyi drenajlı bir alan oluşturun.

Budama ve Bakım

Tüm budamalar ilkbaharda çalı çiçeklerinden hemen sonra yapılmalıdır.

Açelyalar, tıpkı fuşyalar gibi, çiçek açtıktan kısa bir süre sonra gelecek yılın çiçek tomurcuklarını oluşturmaya başlar, bu nedenle bu dar pencerede budamak idealdir.

Çok geç budama yaparsanız, gelecek yılın tomurcuklarını kesme riskiyle karşı karşıya kalırsınız, bu da daha az çiçekle sonuçlanır.

Bu bitkilerin cazibesinin bir ölçüsü, gayri resmi büyüme alışkanlıklarıdır, bu nedenle onları kutu şeklinde budama girişimleri etkisiz olacaktır.

Sert budamalardan da kaçınılmalıdır, çünkü düzensiz çiçek yamalarına neden olur. Budandıktan sonra, bitkiyi canlandırmak için yeni sürgünler fışkırır ama çiçekleri yeniden görebilmek için iki veya üç yıl beklemeniz gerekir.

Bir adım geri atın ve budamadan önce aradığınız şekli hayal edin.

Çalının genel boyutunu küçültüyorsanız, hangi dalın nereye gittiğini kontrol edin ve mümkün olduğunca az kesin. Unutmayın, onu çıkarabilirsiniz ama tekrar takamazsınız.

Deadheading gerekli değildir, ancak istenirse görünümleri düzenlemek için kullanılmış çiçekleri kaldırabilirsiniz.

Kış bakımı basittir. Büyüme mevsiminin sonunda sulamayı azaltın ve kökleri donma ve çözülme döngülerine karşı korumak için üç ila beş inçlik kalın bir malç tabakası , kıyılmış yapraklar, çam iğneleri veya saman ekleyin.

Alışılmadık derecede soğuk hava bekleniyorsa, donma sıcaklıklarına karşı korumak için bitkiler çuval bezi veya eski bir çarşaf gibi gözenekli bir malzeme ile kaplanabilir.

Mevsimsel sıcaklıklar geri dönene kadar kapakları zemine sabitlemek için yatay pimler kullanın.

Seçilecek Çeşitler

Belirtildiği gibi, açelyalar genellikle iki türe ayrılır - yaprak döken veya yaprak dökmeyen. Ve sıcaklık hususlarının yanı sıra, hepsi aynı temel yetiştirme koşullarına sahiptir.

Seçim yaparken, yaprak dökmeyen türlerin sıcak iklimleri sevdiğini ve dondurucu soğuklarda hayatta kalamayacaklarını unutmayın. Soğuğa dayanıklı bitkiler için yaprak döken türlere ve çeşitlere bakın.

Zararlıları ve Hastalıkları Yönetme

açelya
Açelyanız doğru yerde büyüyorsa, zararlılar ve hastalık sorunları hakkında fazla endişelenmenize gerek kalmayacak.

Tırtıllar ve dantel böcekleri gibi böcekler elle toplanabilir veya böcek öldürücü bir sabunla tedavi edilebilir.

Yeraltında, nematodlar köklere saldırabilir. Maalesef bunun tedavisi yok. Doğru yere ekilen sağlıklı ve hastalığa dirençli bir çeşitle sorunları daha başlamadan önleyin.

Kabuk ölçeği, beyazsinekler ve yaprak madencileri daha ciddi sorunlara neden olabilir .

Kabuk pulları dalları karartır ve odun üzerinde küçük, küllü veya beyaz pamuksu benekler ve yapışkan isli bir madde olarak görünür. En iyi seçeneğiniz, enfekte olmuş uzuvları ve dalları çıkarmak ve sonra onları imha etmektir.

Beyaz sinekler sarı, solgun ve ölmekte olan yapraklara neden olur. Onları savuşturmak için neem yağı kullanın.

Açelya yaprak avcısı ( Caloptilia açelella ) çok daha ciddi bir haşeredir ve bir istila ile uğraşmak, enfekte olmuş bitkilerin çıkarılmasını gerektirebilir.

Yaprak madencileri, yaprakların alt tarafında biriken güve larvalarıdır. Yaprakların içinde tünel açarlar ve olgunlaşıp beslendikçe, küçük kahverengi kabarcıklar ortaya çıkar ve yapraklar kahverengileşir ve uçlarda ve kenarlarda kıvrılır.

Hastalıklara gelince, Erysipe açelya'nın neden olduğu külleme ve petal yanıklığı ( Ovulinia açelya ) genellikle bir mantar ilacı ile kontrol altına alınabilen yaygın mantar sorunlarıdır.

Külleme, yapraklarda ve gövdelerde bulanık beyaz veya gri bir toz olarak görünür. Bu kılavuzda külleme tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin .

Petal yanıklığı ilk olarak, hızla birleşen, çiçeklerin sümüksü ve çürümesine neden olan, yapraklar üzerinde küçük, suyla dolu lekeler olarak görünür.

Mantar hastalığı bulaşmış bir açelyanın yapraklarının yakın plan yatay görüntüsü, yumuşak odaklı bir arka plan üzerinde resmedilmiştir.

Daha ciddi hastalık sorunları arasında dal yanıklığı ve pas bulunur. Briosia açelya'nın neden olduğu bir mantar hastalığı olan dal yanıklığı , tomurcukların ve dal uçlarının kahverengiye dönmesine ve ölmesine neden olur.

Pas, Pucciniastrum cinsindeki bir veya daha fazla mantar türünden kaynaklanabilir . Sarı ila turuncu sporlardan oluşan lekeler oluşturan soluk yeşil ila sarı noktalar olarak görünür.

Enfekte yaprak ve dalların alınması ve imha edilmesi, bu enfeksiyonlar için tek güvenli çözümdür.

En İyi Kullanılabilecekleri Mekanlar

Yeşil yapraklardan oluşan bir denizde parlak renk parıltıları ve hoş yapısıyla açelyalar, mükemmel bir görüntü parçası oluşturur.

açelyaKarışık yataklarda ve bordürlerde çalışırlar ve çiçekli bir çit olarak harika ekilirler. Ve daha küçük olanlardan bazıları, kaya bahçelerinde öne plana çıkabilirler. Veya verandada büyük kaplarda yad tencerelerde biraz deneyin.

Geniş bir renk yelpazesi için, bir düzine bitki bir araya getirildiğinde maksimum etki sağlanır ve kara gözlü Susanlar veya bir dizi süs çimi gibi çiçekli uzun ömürlü bitkilerle güzel bir şekilde dengelenebilir. 

Doğru yer ve yetiştirme koşulları sağlandığında, açelyalar güzel bahar rengi için doğal, tercih edilen bir seçimdir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.