TARÇIN - SO

Son Güncellemeler

TARÇIN

tarçın bitkisi
TARÇIN (Cinnamomum spp.)

Birçok dünya mutfağında kavanozlarda öğütülmüş veya çiğ olarak tarçın çubukları bulunur. Şimdiye kadar bir tarçın çubuğunu elinizle tuttuysanız tarçın bitkisinin kurutulmuş kabuğuna göz atmışsınız demektir. Cinnamomum cinsindeki yüzlerce tür tropikal ve subtropikal bölgelere özgü bir bitki türüdür. Bazıları uzun boylu ağaçlar bazıları ise daha küçük boylu ağaç-ağaççık yada çalı formunda büyürler, görünüşleri biraz farklıdır.

Tarçın bitkisinin yaprakları genellikle parlak yeşil ila sarı-yeşildir ve bitkiler küçük çiçekler üretir. Hem kabuğu hem de yapraklarının yağları sayesinde aromatiktir. Baharat yapmak için kullanılan kısımlar çeşitli tarçın türlerinin iç kabuğudur. Tarçın türleri genellikle yavaş ila orta büyüme hızına sahiptir ve ilkbaharda veya erken sonbaharda ekilebilir.

Bitkisel Özellikleri (Çeşide Bağlı Olarak):

·         Bitkisel Formu: Ağaç, ağaççık ve çalı

·         Olgun Boyut: 0,9-18 m. boyunda,

·         Güneşe maruz kalma: Tam, kısmi

·         Toprak tipi: Tınlı, iyi drene edilmiş

·         Toprak pH'ı: Asidik ila nötr (6.2–7.2)

·         Çiçeklenme Zamanı: Yaz

·         Çiçek rengi: Beyaz sarı

Tarçın Nasıl Ekilir?

Tarçın tropikal bir bitkidir, bu nedenle sıcak bir iklimde tarçın bitkilerini açık havada yetiştirebilirsiniz. Çoğu üretici işe tohum yerine genç fidan bitkileri ile başlar.

Açık havada tarçın ekerken, türün olgun boyutu için yeterli alan sağlayan bir yer seçin. Bitkinizin yeterli güneş ışığı almasını sağlamak için ekim alanının diğer ağaçlardan ve çalılardan birkaç metre uzakta olduğundan emin olun. Bitkinizin kök topunun iki katı büyüklüğünde bir çukur kazın ve toprağı kompostla düzeltin. Dikim çukurunu toprakla doldurun, hava ceplerini çıkarmak için hafifçe bastırın ve derinlemesine sulayın.

Tarçın Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Işık

Çoğu gün en az altı saat doğrudan güneş ışığı anlamına gelen tam güneş, tarçın bitkileri için en iyisidir. Ancak, çok sıcak ve kuru havalarda özellikle öğleden sonraları gölge ihtiyacı duyabilirer.

Toprak

Tarçın bitkileri zengin, iyi drene olan toprakları tercih eder. Kumlu-balçık iyi iş görecektir. Tarçın bitkileri suyla dolu topraklarda iyi gelişmez ve bu nedenle ağır killi veya sert topraklar başarı için iyi bir reçete değildir. Bahçe toprağınız tarçın yetiştirmek için uygun değilse, ihtiyacı olan iyi drene edilmiş, kumlu, tınlı toprak türünü sağlamak için kaplarda yetiştirin.

Su

Bu türler tropik bölgelerde aldıkları düzenli yağışları sever, bu nedenle yağmurun az olduğu zamanlarda sulama ile bunu tekrarlamaya çalışmalısınız. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Toprağın üstü kuruduğunda sulayın ve kökleri serin tutmak ve toprak nemini korumak için malç kullanın .

Sıcaklık ve Nem

Tarçın bitkileri sıcak ve nemli bir iklimi sever. Doğal ortamlarında, ortalama 26 derece olan sıcaklıklar sağlıklı büyümeyi destekler. Sıcaklıklar 4,4 derecenin altına düştüğünde veya çok kuru koşullarda iyi performans göstermezler.

Bitkinin soğuğa dayanıklılık bölgesinden daha soğuk bir iklimde bahçe yapıyorsanız, tarçını bir serada kaplarda yetiştirebilir veya kabı yaz aylarında dışarıda tutabilir ve kışı ev bitkisi olarak iç mekanda geçirebilirsiniz.

Gübreleme

Tarçın bitkiniz için ekim deliğinde dengeli, yavaş salınan bir gübre kullanın. Ardından, tekniğine uygun olarak (gübreleme talimatları) her baharda gübreleyin.

Bazı Tarçın Çeşitleri

Cinnamomum verum, genellikle gerçek tarçın veya Seylan tarçını olarak anılır ve üstün aroması ile bilinir.

Cinnamomum cassia, genellikle Çin tarçını olarak bilinir ve Kuzey Amerika'da satılan en yaygın tarçın türüdür.

Cinnamomum loureirii, Saygon tarçını veya Vietnam tarçını olarak bilinir. Bu türün güçlü bir tadı ve aroması vardır ve birinci sınıf bir fiyata gelir.

Hasat

tarçınTarçınınızı ekimden iki ila üç yıl sonra ve bundan sonra iki yılda bir hasat edebilirsiniz. Tek tek dalları kesin veya tüm ağacı gövdeden kesin. (Toprakta büyüyen ağaçlar genellikle yeni bir ağaç olacak yeni sürgünler üretir.) Altta bitkinin yenilebilir kısmını ortaya çıkaran sarımsı-turuncu tabakayı görene kadar dış kabuğu kazıyın. Bu tarçın tabakasının şeritlerini keskin bir bıçak veya boya kazıyıcı ile soyun, daha hafif çekirdeği gördüğünüzde durun.

Parçaları yaklaşık bir hafta boyunca tek bir kat halinde iç mekanda kurumaya bırakın. Tarçın çubuklarında gördüğünüz tipik şekle kıvrılacaklar. Daha sonra öğütebilir veya çubuk şeklinde bırakabilirsiniz. Tarçınınızı ağzı kapalı bir kapta serin ve kuru bir yerde saklayın ve birkaç yıl saklaması gerekir.

Saksıda Tarçın Nasıl Yetiştirilir?

Tarçının soğuğa dayanıklılık bölgelerinin kuzeyindeki bahçıvanlar, bitkilerini genellikle kaplarda yetiştirir ve soğuk havalarda iç mekanlarda veya bir serada tutar. Tarçın türleri genellikle kaplarda tam boyutlarına ulaşmazlar, ancak birkaç yıl sonra yine de mis kokulu tarçın kabuğunu verebilirler.

Tarçın bitkinizin büyümesini ve olgunlaşmasını sağlamak için en az 18 inç çapında ve 20 inç derinliğinde büyük bir kapla başlayın. Kap ayrıca geniş drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Gevşek, iyi drene olan bir saksı karışımı kullanın ve toprağın üst kısmı kuruduğunda su kullanın. Büyümesini güneş ışığında hızlandırmak için bitkiyi yaz aylarında açık havada getirin. İç mekanlarda güneye bakan bir pencere idealdir. Gerektiğinde nemi artırmak için bitkinizi sisleyin. Ve büyüme mevsimi boyunca (ilkbahardan sonbahara kadar) etiketteki talimatları izleyerek sıvı bir gübre ile gübreleyin.

Çoğaltma

Yeni tarçın bitkilerini kök kesimlerinden çoğaltabilirsiniz . Kesimi nemli saksı karışımına yerleştirin ve ideal olarak güneşli bir pencere kenarında sıcak tutun. Çelikler genellikle kök oluşturmak için yavaştır ve birkaç ay boyunca açık havada ekilmeye hazır olmayabilir.

Budama

Tarçın bitkileri düzenli budama gerektirmez. Ancak bitkinin genel sağlığını etkilemelerini önlemek için ölü, hasarlı veya hastalıklı dalları budamalısınız.

Tohumlardan Tarçın Nasıl Yetiştirilir?

Kuşlar, tarçın bitkilerinin meyvelerini çok severler. Ancak bazılarını kurtarabilirseniz, yeni bitkilere tohumdan başlayabilirsiniz. Canlılıklarını hızla kaybettikleri için tohumları tazeyken ekin. Onları steril bir tohum başlangıç karışımıyla dolu saksılara yaklaşık 2,5 cm. derinliğinde ekin. Onları yaklaşık 23-24 derecede nemli ve sıcak tutun. Çimlenme yaklaşık üç hafta içinde gerçekleşmelidir.

Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları

Mantar hastalıkları, aşırı nemli veya gölgeli koşullarda stres altında büyüyen tarçın bitkilerini etkileyebilir. Tarçın kelebeği ve tarçın akarı gibi tarçın bitkilerini etkileyen böcek zararlılarının çoğu, tropik bölgelerin dışında bulunmaz.

Kullanım Alanları

Tarçın ağaçlarının kabuklarından elde edilir ve baharat olarak kullanılır. Ağırlıklı olarak mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık ürünlerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve lezzet verici olarak tercih edilir.

Tarçının Faydaları

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan tarçın, lezzetiyle ünlenmiş olmasına karşın faydaları yeterince bilinmeyen bir baharattır. özellikle de diyabet üzerindeki faydalarının keşfedilmesinin de etkisiyle tarçın, sağlığına önem verenler tarafından daha sık tercih edilmeye başlamıştır. Özellikle çubuk tarçın bu kapsamda ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi, beyin ve sinir sistemine ilişkin hastalıklardan ve kanserden koruması gibi pek çok olumlu etkiside mevcuttur.

Tarçının faydalarını başlıca aşağıdaki şekilde saymak mümkündür.

1. Antioksidan içeriği yüksektir

2. Enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur

3. Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara karşı etkilidir

4. Nörodejeneratif hastalıklardan korunmaya yardım eder

5. Emziren annelerin süt üretiminin artmasını destekler

6. Kilo vermede yardımcı olur

 Tarçın Nasıl Tüketilmelidir?

Tarçın yemeklerde ve tatlılarda tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Olumlu etkilerden en faydalı şekilde yararlanabilmek için kaynamaya yakın sıcak su içerisinde 5 dakika demleyerek çayını hazırlayabilirsiniz. Günde bir fincan tarçın çayı yeterlidir.

Yağ olarakta kullanım alanı vardır. Cilde faydalıdır ve ağrıları azaltıcı etkileri bulunur, haricen ağrıyan bölgelere sürülebilir.

Olası Yan Etkileri

Yan etkileri çok az olsa da özellikle kronik hastalıkları bulunanlar, ilaç kullananlar ve alerjisi olanlar düzenli olarak tarçın tüketmeye başlamadan önce mutlaka uzman hekimlere danışmalıdır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.