KARTOPU - SO

Son Güncellemeler

KARTOPU

kartopu
KARTOPU (Viburnum opulus L.)

İngilizce Adı: Snowball, guelderrose.

Mahalli Adları: Kartopu, Gilaburu, Gilaboru, Adi kartopu.

BÄ°TKÄ° HAKKINDA GENEL BÄ°LGÄ°:

Caprifoliaceae familyasının yaklaşık 120 türünden biri olan adi kartopu bitkisi 4 m.ye kadar boylanabilen, kışın yapraklarını döken ve dalları dik olarak yükselen bir çalıdır. Nemli, besince zengin toprakları seven bu bitki ülkemizde Ä°stanbul, Ä°zmit, Bursa, Ankara, Erzurum, Kayseri, Samsun, KırÅŸehir, Amasya illerinde yetiÅŸmekte ve güzel görünümünden dolayı süs bitkisi olarak da yetiÅŸtirilmektedir. Dağılım gösterdiÄŸi iller içinde özellikle Kayseri’de Erciyes eteklerinde, en kaliteli meyveler elde edilmekte ve Hisarcık, Kıranardı, Gesi ile Bünyan ilçelerinde ÅŸurup yapılarak deÄŸerlendirilmektedir. Kayseri Devlet hastanesindeki bazı bevliye mütehassısları bu bitki üzerinde klinik çalışmalar yapmaktadır.

BÄ°TKÄ°NÄ°N TEÅžHÄ°SÄ°:

Bitkinin ince yapılı açık boz renkli bir kabuÄŸu vardır. Gövde çok dallı, genç sürgüleri yeÅŸil renkte ve tüysüzdür. Gövde ve köklerden sürgün verme kabiliyeti çok fazladır. Yaprakları 10-12 cm uzunluÄŸunda, asma yaprağına benzeyen yapıda, er az üç parçalı ve kenarları iri diÅŸlidir. Yaprakların üst yüzü açık yeÅŸil tüysüz, alt yüzleri ise boz yeÅŸil ve tüylüdür Uzun bir sapla karşılıklı olarak dala tutunmuÅŸ vaziyettedirler. Mayıs-Haziran ayları arasında açan çiçekler beyaz renktedir. Meyveleri küre ÅŸeklinde, bezelye ol yüklüğünde, çekirdekli ve suludur. Olgunlukta ateÅŸ kırmızısı renk alan meyveleri zayıf-sarkık ÅŸemsiyem görünüştedir. Bu cinsin Türkiye’de diÄŸer bazı türleri de yetiÅŸmekte olup, tıbbi deÄŸeri olan, adi kartopu ya da gilabura olarak bilinen bu türdür.

DÄ°ÄžER BÄ°TKÄ°LERLE KARIÅžTIRILMASI:

Diğer bitki ve kartopu türleri ile karıştırılma durumu söz konusu değildir. Diğer kartopu türlerinden sürgün ve dallarının çıplak olması ve çiçek açma zamanlarının fark olması ile kolaylıkla ayrılabilmektedir.

KULLANILAN BÖLÃœMLERÄ°: 

Gövde kabuğu yaprakları ve meyveleri.

TOPLAMA ZAMANI VE ÅžEKLÄ°: 

Eylül ayında meyveleri olgunluğa erişince keskin bir aletle kesilerek toplanır. Meyveler toplandıktan sonra aynı şekilde yapraklar da toplanır.

kartopuKURUTMA ÅžEKLÄ° VE DEPOLANMASI:

Yaprak ve meyveler taze olarak kullanıldığından kurutma işlemi yapılmaz. Yapraklar su buharı ile destile edilir. Meyveler ise, toplanıp yıkandıktan sonra sade suya basılarak 2 ay bekletilir. Böylece meyvelerin renginde gilaburu şurubu elde edilmiş olur ki bu şurup taze taze içilir, ya da şişelenerek güneş görmeyecek şekilde depolanır.

ETKEN MADDELERÄ° VE BULUNMA ORANI:

Bitkinin gövde kabuğu ve yapraklarında reçine, valerian asidi, fitosterol, şekerler (glikoz, sakkaroz), tanen viburin isimli acı bir madde ve bazı organik asitler buIunmaktadır. Meyveleri de viburin, şekerler ve diğer bazı organik maddeleri ihtiva eder.

SANAYÄ°DEKÄ° KULLANIM ALANI:

İdrar söktürücü ve ağrı kesici olarak bazı ilâçların terkibine girer. Meyvelerinden elde edilen şurupla yapılan klinik araştırmalarda böbrek ve kalp hastalıklarına iyi geldiği, idrar söktürücü etkisi ile nefritler ve taş düşürmede yararlı olduğu ayrıca idrarı arttırıcı özelliği ile de kalp hastalarında bariz bir ferahlama meydana getirdiği gözlenmiştir. Son zamanlarda kan kanserini tedavi etmede kullanılmak üzere yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca içki sanayiinde votka ve rakı ile değişik kokteylleri hazırlanmaktadır.

HALK ARASINDA KULLANIM ALANI:

Yöre halkı tarafından özellikle erken doğumlardaki aşırı sancıyı kesmede antispazmatik olarak kullanılmakta ve şurup olarak içilmektedir.

DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:

İyi bir uterus yatıştırıcısıdır. İdrar söktürücü, iltihap dağıtıcı, taş düşürücü ve ishal kesici özellikleri vardır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.