CHIA - SO

Son Güncellemeler

CHIA

chia
CHIA (Salvia hispanica) 

Meksika’nın Orta ve Güneyi ile Guatemala'ya özgü nane ailesi olarak bilinen Lamiaceae familyasına mensup çiçekli bir bitki türüdür. Yaygın olarak Chia ismiyle tanınır. Yenilebilir, tohumu için yetiÅŸtirilir, birçok ülkede gıda olarak yaygın ÅŸekilde kullanılır ve yetiÅŸtirilir, bir tür yalancı tahıl olarak kabul edilir.

Salvia hispanica, "chia" olarak bilinen iki bitkiden biridir, diğeri ise "altın chia" olarak adlandırılan Salvia columbariae'dir.

Chia, anavatanı Meksika ve Guatemala'nın yanı sıra Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Nikaragua , kuzeybatı Arjantin, Avustralya'nın bazı bölgeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında da yetiştirilir ve ticari değeri olan bir bitkidir.

Chia Tohumu

Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriÄŸi olan bir bitkidir. Chia tohumu taşıdığı özelliklerden dolayı günümüzde “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak tanınmaktadır.

Chia tohumunda, Protein, diyet lifi, Omega-3 yağ asitleri, B vitaminleri, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Sodyum, Potasyum, Çinko, Demir, Bakır gibi vitaminler ve mineraller oldukça zengindir. Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyuma sahiptir. Veganlar, Süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı kişiler, Osteoporoz (Kemik erimesi) olan kişiler, Menopoz sürecindeki kadınlar, artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketebilir.

Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoÄŸu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerce oldukça dengeli bir bitkidir.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

    chia tohumu
  • Zihinsel performansı artırır,
  • Kolesterol seviyesini düşürmeye yarayan çoklu doymamış omega-3 yaÄŸ asidine sahiptir.
  • Serbest radikallerden (hücrelere zarar veren maddeler), yaÅŸlanmanın etkilerinden, kronik hastalıklardan korumak için antioksidan görevi gören polifenoller (dokuların genç kalmasını saÄŸlayan kimyasal bileÅŸikler) açısından oldukça zengindir.
  • Yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurur,
  • Kan kolesterolünün düzenler,
  • Bağırsak fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur,
  • Kabızlığı önler,
  • Diyabet hastaları da chia tohumu tüketebilir,
  • Chia tohumu alındığında midede çok fazla su tutarak ÅŸiÅŸer, jelleÅŸir ve uzun süre tokluk hissi saÄŸlar, bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.

Chia tohumunun zararı var mıdır?

Chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuzluk veya alerjik etki yoktur.

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi uygundur.

Baskın bir tadı yada kokusu olmadığı için, salata, puding, smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde rahatlıkla kullanılabilir.

Ayrıca; Mısır gevreklerinin, Sebzelerin, Sosların, Yoğurdun, Pirinçle hazırlanan yemeklerin, Hamur işlerinin üzerine de serpilebilir.

Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.