YABAN MERSİNİ - SO

Son Güncellemeler

YABAN MERSİNİ

Vaccinium myrtillus
YABAN MERSİNİ (Vaccinium myrtillus L.) 

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus), veya mavi yemiş, ingilizcede blueberry yaygın olarak kullanılan isimlerindendir. Fundagiller (Ericaceae) familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş üzümsü bir meyve türüdür.

Yabanmersini (Vaccinium myrtillus L.), antosiyaninlerin en zengin doğal kaynaklarından biridir. Bu polifenolik bileşenler aynı zamanda yaban mersinine mavi rengini ve yüksek antioksidan içeriğini verir.  Yaban mersini en yaygın olarak görme sağlığına iyi geldiği söylense de, kan şekerini düşürdüğü, anti-inflamatuar ve lipid düşürücü etkilere sahip olduğu ve antioksidan savunmayı desteklediği ve oksidatif stresi azalttığı bildirilmiştir. Bu nedenle yaban mersini, iltihaplanma, dislipidemi, hiperglisemi veya artan oksidatif stres, kardiyovasküler hastalık (CVD), kanser, diyabet ve demans ve diğer yaşa bağlı hastalıklar ile ilişkili durumların tedavisinde veya önlenmesinde potansiyel bir değere sahiptir. Yaban mersininin antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğuna dair raporlar da vardır.

Vaccinium myrtillus
Yabanmersini bitkisi, kuzey Avrupa'ya özgü, az boylanan bir çalı türüdür. Yabanmersini, Avrupa yaban mersini, whortleberry, huckleberry ve böğürtlen olarak da bilinir. Yaban mersini (Vaccinium corymbosum) ve kızılcık (Vaccinium macrocarpon) içeren büyük bir bitki familyasına (Vaccinium) aittir. Yaban mersini bazen yaban mersini olarak adlandırılır çünkü her ikisi de benzer görünüme sahiptir ve yakın akrabadır, ancak gerçek yaban mersini Amerika Birleşik Devletleri'ne özgüdür (Ulusal Sağlık Enstitüleri 2010). Yabanmersini genellikle fundalıklarda, çayırlarda ve nemli iğne yapraklı ormanlarda yetişir ve büyümesi orta derecede gölge ve orta derecede nemli zemin koşulları tarafından desteklenir. Yaban mersini küçük (5-9 mm çapında) bir meyvedir, mavimsi siyah renkli çok sayıda tohumu vardır.

Vaccinium myrtillus
Vaccinium myrtillus




No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.