Motorun Teklemesi Nedir? - SO

Son Güncellemeler

Motorun Teklemesi Nedir?

Motorun Teklemesi Nedir?

Basit bir ifadeyle tekleme; motorun silindiri içerisinde gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi yada bir ya da iki silindirde hiç gerçekleşmemesi olarak tarif edilebilir.

Teklemenin Sebepleri;

Silindir içerisine yada başka bir ifadeyle yanma odasına alınan hava ile yakıt karışımı, sıkıştırma zamanının sonunda bujilerde oluşturulan kıvılcımla ateşlenerek yakılır.

Buna, bujiler tarafından oluşturulan kıvılcımların yanlış zamanda gerçekleşmesi, bir yada iki silindirde hiç gerçekleşmemesi, gerçekleştiyse de kıvılcımların güçsüz ve cılız olması gibi durumlar sebebiyet verebilir. Eğer tekleme olursa motor sarsıntılı bir şekilde çalışır, güç azalır ve yakıt tüketimi artar. Tekleme olursa motor arıza lambası da yanar. (Yine servisin yolu gözüktü)

Aracı teklemeden dolayı servise götürdükten sonra yapılması gereken ilk iş diyagnostik test cihazına bağlayarak hata-arıza hafızasını okutmak ve arıza kodlarını tespit etmektir.

Tekleme arızasında genel olarak P0300 arıza kodunu görürsünüz. Arıza kodu hatanın meydana geldiği silindire göre; P0301:1. Silindir, P0302: 2. silindir, P0303 3. silindir, P0304 4. Silindir (yada araç silindir sayısı daha fazlaysa bu kodlar aynı şekilde devam eder) arızanın meydana geldiği silindir yada silindirler belirlenmiş olur. Eğer cihazda silindir hata kodlarından başka hata kodları da okunuyorsa onlara da bakmak ve incelemek gerekir.

Motordaki teklemenin genellikle iki ana nedeni vardır;  birincisi ateÅŸleme sistemi ikincisi supap sistemidir. Bunlarla beraber daha az olmakla birlikte yakıt sisteminden kaynaklanan sebeplerde olabilir.

1-Ateşleme Sisteminden Kaynaklanan Tekleme Arızası Nedenleri

· Buji kablosunun çıkması, kopması,

· AteÅŸleme bobinin bozuk olması, yanması,

· AteÅŸleme geriliminin (voltajın) düşük olması,

· Bujinin arızalı olması, kirlenmesi, kurum baÄŸlaması,

Klasik ateşleme sistemli araçlarda,

· Distribütör ayarının bozuk olması,

· Platin takımının bozuk yada ayarsız olması,

· Avans ayarının hatalı olması.

Eğer arızanın ateşleme sisteminden kaynaklandığı tespit edilirse, buji kabloları tek tek çıkarılıp motorun tepkisine bakılarak bu arızanın hangi silindirlerde meydana geldiği tespit edilebilir.

2-Supap Sisteminden Kaynaklanan Tekleme Arızası Nedenleri

Motorun supap ayarının bozuk olması yada supapların erimiş, yanmış olmasından dolayı motorda tekleme meydana gelebilir.

Supapdaki arıza silindirde sıkıştırmanın meydana gelmesini engeller, yanma verimini düşürür, yanmanın zamanlamasını bozar, sıkıştırma basıncı ve yanma basıncı düştüğünden dolayı ilgili silindir güç üretemez duruma gelir. Bu durum özellikle LPG’li araçlarda sık karşılaşılan arızalardan birisidir. 

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.