Motor Neden Yağ Eksiltir? - SO

Son Güncellemeler

Motor Neden Yağ Eksiltir?

Motorun yağ eksiltmesinin sebepleri

-Piston segmanları zamanla aşınmış yada bir şekilde zarar görmüşse motorun yağ eksiltmesine sebep olurlar. Bu gibi durumlarda, yağ segmanları silindir içerisindeki yağı tam olarak sıyırıp alamaz devamında silindir duvarında haddinden fazla miktarda yağ kalır, bu kalan yağ yakıtla birlikte yanarsa bu yağların yanması motorun yağını da eksiltmiş olur. Kalan yağların yanmasından dolayı; yanma odasında, piston kafasında, supaplarda ve bujilerde karbon kalıntıları birikir bu durum çözülmezse araçta daha büyük mekanik arızaların meydana gelmesi kaçınılmazdır. Özellikle hızlanma sırasında oluşan ve egzozdan dışarıya atılan aşırı duman veya mavi duman, sorunun segmanlardan kaynaklandığına işaret eder.

-Karter havalandırma sisteminin (PCV) hortumları veya PCV valfinin tıkanmış olması,

-Supap sapının aşınmış olması veya supap kılavuzunun aşınmış olması,

-Supap lastiğinin sertleşmesi, aşınması, zarar görmüş olması. (Özellikle ilk çalıştırmada (motor henüz soğukken) aşırı duman yada mavi duman görülüyor ama daha sonra motor ısındıkça azalıyorsa); supap kılavuzu veya supap keçesinin arızalı olma olasılığı çok yüksek ihtimaldir. Yağ, aşınmış supap kılavuzu veya supap keçelerinin arızası sebebiyle, karbüratör kapağından yanma odasına sızar ve yanma sırasında yakıtla birlikte yanarak yağı eksiltir.

-Turbo şarjlı motorlarda turbo arızası,

-Turbo milinin boşluk yapması,

-Turbo mili yataklarının ve burçlarının aşınmasından dolayı yağ sızdırması.

-Silindir kapak contasının yanması yada arızalanması.

-Yanlış veya kalitesiz motor yağı kullanımı. Zaman zaman daha ucuz diye üreticinin önerdiği özellikteki motor yağı yerine farklı özellikte yağ kullanılmaktadır. Eğer olması gerekenden daha ince yağ kullanılırsa bu yağ motordan kolayca sızacaktır ve motorun yağ eksiltmesine, yağ yakmasına sebep olacaktır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.