MAYIS PAPATYASI - SO

Son Güncellemeler

MAYIS PAPATYASI

MAYIS PAPATYASI (Matricaria chamomilla L.)

İngilizce Adı: Daisy, Camomile.

Mahalli Adları: Mayıs papatyası, Adi papatya, Romen papatyası, Babunç, Tıbbi papatya.

BÄ°TKÄ° HAKKINDA GENEL BÄ°LGÄ°:

Genellikle Mayıs papatyası olarak bilinen compositae familyasının bir türü olup, 20-50 cm. boyunda bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Pek çok Avrupa ülkesinde olduÄŸu gibi Ãœlkemizde de tabii yayılış göstermektedir. Ãœlkemizde Mayıs papatyasının üç varyetesine rastlanmaktadır. Ä°stanbul’un özellikle Avrupa yakasında, MuÄŸla (Bodrum ve Gülek civarı), Aydın (Söke, Sultanhisar) ve Antalya’nın kuzeybatı bölgesinde 900 m. rakıma kadar Balıkesir, Ä°zmit, MuÄŸla, Adana, Kastamonu ile Denizli’de yetiÅŸtiÄŸi söylenebilir.

BÄ°TKÄ°NÄ°N TEÅžHÄ°SÄ°:

DiÄŸer Avrupa ülkelerinde olduÄŸu gibi Ãœlkemizde de halk ilacı olarak kullanılan 20- 50 cm. boyundaki bu bitki, Mayıs ayında çiçek açar. Tabak ÅŸeklini almış baÅŸ (kapitulum) 5-10 mm. çapındadır. Çok sayıdaki sarı renkli tüpsü erkek çiçekler kapitulum’un ortasında yer alır. Kapitulumun kenarında ise 12-20 tane dil ÅŸeklinde beyaz renkli çiçekler bulunmaktadır. Bu çiçekler sapsız olarak koni ÅŸeklindeki çiçek tablasından resepta kulumdan) çıkarlar. Koni ÅŸeklindeki bu kısmın boyuna kesiti alındığında içi boÅŸ görünür. (bu özellikle diÄŸer papatyalardan ayrılabilir). Beyaz dilsi çiçekler genç bitkilerde dik, yaÅŸlı bitkilerde ise aÅŸağıya doÄŸrudur. Papatyanın kendine has kuvvetli aromatik kokusu ve acımsı lezzeti vardır. Mayıs papatyasının varyeteleri; var. chamomilla L., var. pappulosa Margot et Reuter ve var. recutita (L.) Grierson olup, bu varyeteler meyvelerin tepesinde taç (korona) olup olmamasına göre birbirinden ayrılmaktadır.

DÄ°ÄžER BÄ°TKÄ°LERLE KARIÅžTIRILMASI:

Ãœlkemizde yetiÅŸen Matricaria’nın varyeteleri çoÄŸunlukla birbirine karıştırılmaktadır. Ancak M. chamomilla L. resepta kulumlarının içi boÅŸ koni ÅŸeklinde olması ve dilsi çiçeklerinden meydana gelen meyvelerindeki taç ile ayrılabilir. Ayrıca Avrupa’da yetiÅŸen officinal türü ile Ãœlkemizde tabii olarak yetiÅŸen, officinal olmayan tür bir-birinden; officinal türün kamazulen adı verilen bir mad-deyi ihtiva etmesiyle ayrılabilmektedir, ülkemizde yetiÅŸen M. chamomilla’nın uçucu yağı mavi renkli deÄŸildir.

KULLANILAN BÖLÃœMLERÄ°: Ã‡içekli tepeler.

TOPLAMA ZAMANI VE ÅžEKLÄ°: Haziran-Temmuz ayları arısında çiçekli tepeler çiçekler tamamen açılmadan makasla kesilmek suretiyle toplama iÅŸlemi yapılmaktadır. Toplamanın sabahın erken saatlerinde yapılması gerekmektedir.

KURUTMA ÅžEKLÄ° VE DEPOLANMASI:

Mayıs papatyaları ya gölgeliklerde ya da, kurutma tesislerinde kurutulmalıdır. Kurutulma esnasında ise, arasıra bir çubukla karıştırılmaları ve güneşte bırakılmamaları kızıllaşmayı önleyici tedbirlerdir. Kurutulmuş ve yabancı bölümlerinden temizlenmiş ürün, çuvallara doldurularak rutubetli olmayan yerlerde güneşle temas etmeyecek şekilde depolanır. Uzun süren depolamalarda deponun arasıra havalandırılması önemlidir. Gerek kurutma sırasında gerekse depolarda ışıktan korunmalıdır. Yaklaşık olarak 400-750 kg. yaş papatya çiçeğinin kurutulmasıyla 70-100 kg. kuru çiçek elde edilmektedir.

ETKEN MADDELERÄ° VE BULUNMA ORANLARI:

KurutulmuÅŸ çiçeklerden su buharı destilasyonu ile % 0.2-0.5 arasında mavi-yeÅŸil renkteki bir uçucu yaÄŸ, rezin, acı madde ve fenolik maddeler (flavonlar, kumarin) elde edilmektedir. Bu uçucu yaÄŸ müsilaj, rezin, acı madde ve glikozitleri taşımakta olup, yaklaşık % 5 oranında kamazulen ihtiva etmektedir. Uçucu yaÄŸa mavi-yeÅŸil rengini veren bu maddenin, bulunma oranı bazı varyetelerde % 15’e kadar çıkmaktadır. Ancak Ä°zmir, MuÄŸla ve Ä°stanbul dolaylarında doÄŸal olarak toplanan M. chamomilla bitkisi üzerinde yapılan çalışlardan üretilen bitkilerin kamazulen taşıdığı tesbit edilen Isparta yöresinde kültürü yapılan ve dış kaynaklı tohumlarda, bu bitkilerin kamuzulen taşımadığı; ancak Isparta yöresinde kültürü yapılan ve dış kaynaklı tohumlar-dan üretilen bitkilerin kamazulen taşıdığı tesbit edilmiÅŸtir. Seskiterpenik yapıdaki bu maddenin dışında yaÄŸ asitleri agetik asit, solisilik asitler ve bunların esterleri, parafin ve çok az miktarda tanen reçineleri ve glikozit yapılı bileÅŸikler vardır.

SANAYÄ°DEKÄ° KULLANIM ALANI:

Müsilaj etkisinden dolayı ilaç sanayinde özellikle çay haline getirilerek kullanılmakta. Ayrıca boğaz ağrılarına karşı imal edilen gargaraların bileşimine girmektedir. İlaç sanayinde spazm çözücü, hazmettirici, ateş düşürücü, yara iyileştirici özelliklerinden yararlanılmaktadır. Ayrıca kozmetik sanayimde de boyar mad-deler kullanılmadan saçın rengim açmada faydalanılmaktadır.

HALK ARASINDAKÄ° KULLANIM ALANI:

En yaygın olarak kullanılan halk ilaçlarından bir olan Mayıs papatyası iştah açmada, baş ve karın ağrılarında gözün dış tabakasındaki iltihabik durumlarda (konjuktivit), ruhi depresyonlarda, sinir zafiyetinde, cilt hastalıklarında (kaşıntı), boğaz ağrılarında, bazı kadın hastalıklarında ve terletici olarak dahilen kullanılmaktadır Haricen ise romatizmal ağrılarda sıcak lapasından yararlanılmaktadır.

DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:

Ateş düşürücü yatıştırıcı, terletici, ağrı kesici, dezenfektan, iltihap dağıtıcı, yüksek dozlarda kusturucu yatıştırıcı, hazmettirici, gaz ve safra söktürücü, baş ve bel ağrılarını giderici, iştah açıcı, yaraları iyi edici özellikleri vardır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.