MAHLEP - SO

Son Güncellemeler

MAHLEP

MAHLEP (Cerasus mahaleb (L.) (Prunus mahaleb L.)

mahlep
İngilizce Adı: Mahaleb, European cherry.

Mahalli Adları: Mahlep, İdris ağacı, Yabani kiraz.

GENEL BÄ°LGÄ°:

Halk arasında yaygın olarak Ä°dris adı ile bilinen Rosaceae familyasının bir türü olan Prunus mahaleb L. 8-10 m. ender olarak da 12 m. ye kadar boylanabilen küçük aÄŸaç ya da aÄŸaççık görünümün-dedir. Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. 300 m. ile 1850 m. rakımlar arasındaki kalkerli topraklarda ve dağı * yamaçlarda yetiÅŸirler. İç Anadolu bölgesinde orman-step sınırlarındaki kurak yerlerin aÄŸaçlandırılmasında öncü aÄŸaç olarak kullanılırlar.

Ãœlkemizde en önemli üretim yerleri Tokat, Zile Amasya, Çorum ve Mardin’dir. Ä°stanbul, Bolu, Ankara, Gümüşhane, Kars, Diyarbakır, MuÄŸla ve Hakkari’de de tabii yayılış gösterirler.

TEÅžHÄ°SÄ°:

mahlepÇok yıllık olan ve kışın yapraklarını döken bu bitkinin yaprakları 3-6 cm. boyunda daireye yakın oval biçimdedir. Yaprakların kenarlar siğilli, dişlidir. Alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler bulunup, yaprak uçları aşağıya doğru hafif kıvrık vaziyettedir. Yapraklar 3 cm. uzunluğundaki yaprak sapı ile dala bağlanmış durumdadır.

Nisan-Mayıs ayları arasında beyaz renkli ve hoş kokulu çiçekleri açar. Çiçeklerin 6-12 tanesi bir arada ve salkım kuruluşunda bulunur.

Sulu ve hafif acımsı lezzette olan mahlep meyveleri başlangıçta sarı renkte olduğu halde, meyveler olgunlaştıkça kırmızımsı-siyah renk alır. 5-6 mm. büyüklüğündeki meyvelerin orta kısmında, düzgün bir dış yüzeye sahip olan ve içinde parlak kahverengi tohumları barındıran çekirdek kısmı yer almaktadır.

mahalebDÄ°ÄžER BÄ°TKÄ°LERLE KARIÅžTIRILMASI:

Diğer bitkilerle karıştırılması söz konusu değildir.

KULLANILAN BÖLÜMLERİ:

Tohumları.

TOPLAMA ZAMANI VE ÅžEKLÄ°:

Ağacın üzerinde olgunlaşıp kuruyarak rengi kırmızımsı siyaha dönen meyveler, elle toplanır.

KURUTMA ÅžEKLÄ° VE DEPOLANMASI:

Ağaç üzerinde kuruyup toplanan meyvelerin çekirdekleri kırılarak, sanayide kullanılan mahlep tohumları elde edilir. Kullanım alanına hemen sevk edilemeyen tohumlar kanaviçe ya da bez çuvallara doldurularak kuru ve havalandırılabilen depolarda muhafaza edilir. Ambalajlar ortalama 100 kg. ağırlığında olmalıdır. Ancak isteğe göre daha büyük ambalajlarda yapılabilir.

ETKEN MADDELERÄ° VE BULUNMA ORANI:

mahlepMahlep tohumlarının destilasyonu sonucunda iÅŸleme giren tohum ağırlığının % 27-36’sı kadar yaÄŸ ve kumarin elde edilir. Tohumlarda %27-36 oranında bulunan yaÄŸ ise % 35 oranında eleostearin asidini ve bu asidin gliseridini taşır. Pek az bitkisel yaÄŸda bulunan eleostearin asidi, kendini ihtiva eden yağın elastikiyetini ve suya dayanıklılığını artırır.

SANAYÄ°DEKÄ° KULLANIM ALANI:

Mahlep tohumlarından elde edilen yağ, önemli kimyasal özellikleri sebebiyle özellikle boya ve ilaç sanayiinde geniş kullanım alanı bulmaktadır.

Bu yağ boya sanayiinde, suya dayanıklılığı sebebiyle gemi boyalarının imalinde ve kozmetik sanayiinde ise bazı kozmetiklerin ince toz haline getirilerek renklendirmesinde geniş kullanım alanı bulmaktadır Ayrıca dinlendirici ve ferahlatıcı özelliklerinden dolay, da ilaç sanayiinde bazı toniklerin, tabletlerin ve antibiyotiklerin üretiminde kullanıldığı gibi, sınırlı olarak da bulanık sularda bulunan yabancı maddelerin flotasyonunda (bulanık su dinlendirme havuzlarına alınarak dinlenme süresi sonucunda bulanıklığı yapan maddelerin yüzdürülmesi işlemi), flotasyonu yani ayrılmayı hızlandırmakta kullanılmaktadır.

HALK ARASINDA KULLANIM ALANI:

mahlepMahlep meyvelerinin tohumları halk arasında toz haline getirilerek pasta ve çöreklerin yapımında koku verici olarak (bu tohumlar bünyelerindeki kumarinden dolayı vanilya kokusu taşımaktadır) ve tohumlarda bulunan hoş kokunun genç dallarda da bulunmasından ötürü, sözü edilen genç dallardan tütün içmek amacıyla kullanılan çubuk ve pipoların imalinde de yararlanılır.

Bu kullanım alanlarının yanında, tıbbi amaçla şeker hastalığının tedavisinde ve özellikle Arap ülkelerinde sıtmaya karşı mahlep meyvelerinden faydalanılmaktadır.

DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:

mahlepMahlep tohumları drog olarak ferahlatıcı, serinletici, bünyeyi kuvvetlendirici olduğu gibi, azotça zengin olmasına rağmen nişasta oranının az olması sebebiyle şeker hastalığını tedavi edicidir.

STANDARDI: 

T.S.E. tarafından 1979 yılında TS. 1049 sayılı Mahlep standardı hazırlanmış ve Mahlepler tek sınıf altında toplanmıştır. Standarda göre ya* bancı maddeler % 0.25’den çok rutubet miktarının % 7 den kırık tanelerin % 5’den bozuk tanelerin oranının ise /o 0.54 den fazla olmaması gerekmektedir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.