LİMONİ KEKİK - SO

Son Güncellemeler

LİMONİ KEKİK

LİMONİ KEKİK (Geniş Yapraklı Kekik) (Thymus pulegioides L.)

Thymus pulegioides, yaygın isimleri; geniş yapraklı kekik,dağ kekiği veya limon kekik olan Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür.

Kumlu alanlarda, yol kenarlarında, tepelerde veya kayalık alanlarda yetişen kokulu, bodur, odunsu ve yaprak dökmeyen bir kekik türüdür. 18-22 cm kadar boylanabilir. Sürünen Kekik'e (Thymus serpyllum) çok benzer, süs bitkisi olarak kullanılabilir. Tavuk veya balık yemeklerini tatlandırmak için ideal bir katkı maddesidir.

İngiltere dahil Avrupa, İskandinavya'nın güneyinden ve doğusundan İspanya, Sırbistan ve Bulgaristan'a kadar olan alanda doğal olarak yayılış yapar..

Kekik" kelimesinin kökeni için iki hiptez vardır, "cesaret" anlamına gelen Yunanca thumos kelimesi (Ortaçağda kekiğin cesaretin simgesi olduğu düşünülüyordu.) yada "parfüm" anlamına gelen Yunanca thymos kelimesinden türetilmiş olabilir. Bu cinsin bitkileri tipik olarak çok hoş kokuludur. 

Geniş Yapraklı Kekik, iyi drene edilmiş kumlu veya tınlı topraklarda en iyi yetişme gösterir ve tam güneşi tercih eder. Büyümesi kolaydır ve çok az bakım gerektirir. Mutfak amaçlı kullanılıyorsa, yaprakları çiçekler açmadan önce hasat etmek en iyisidir.

Yaygın çoğaltma yöntemi, ilkbaharda bölme veya yaz ortasından sonuna kadar yarı sert çeliklerdir.

Bitki bir höyük oluşturur ve Sürünen Kekikten daha uzun ve daha dik büyür. Sapların kenarları tüylü ve tüm saplarda çiçekler var. Çiçekler küçük, boru şeklinde ve pembe-mor renklidir. Temmuz ve Ağustos aylarında görünürler. Yapraklar, çeşidine bağlı olarak koyu yeşilden alacalıya kadar değişir. 

Geniş Yapraklı Kekik, kelebekleri ve arıları cezbeder. Geyik ve tavşanlara ve kuraklığa dayanıklıdır. Bu yaprak dökmeyen çalı, bir veranda bahçesine, kaya bahçesine veya yazlık bahçesine harika bir katkı olacaktır. Bir sınır veya konteyner bahçeciliği olarak mükemmeldir.

Bitkinin aşırı sulanmaması veya drenajı yetersiz toprakta olmaması koşuluyla ciddi bir böcek veya hastalık sorunu yoktur.

Yapraklar ve özellikle içerdikleri uçucu yağ, antiseptik, deodorant, dezenfektan ve balgam söktürücüdür. Bitki yılın herhangi bir zamanında taze olarak kullanılabilir veya çiçek açarken hasat edilebilir ve yağ için damıtılabilir veya daha sonra kullanılmak üzere kurutulabilir.

Bilgiler İngilizceden çeviri olup sağlık yada tedavi tavsiyesi değildir. Bitkinin tanıtımı amaçlı paylaşım yapılmıştır. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce daima bir uzmanından tavsiye alın.






No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.