LİMON OTU - SO

Son Güncellemeler

LİMON OTU

Cymbopogon citratusLİMON OTU (Cymbopogon citratus L.)

Yaygın olarak Batı Hint limon otu veya sadece limon otu olarak bilinen Cymbopogon citratus, Güneydoğu Asya deniz kıyılarına özgü tropikal bir bitkidir ve birçok farklı tropikal bölgeyede götürülmüştür. Cymbopogon citratus genellikle sap şeklinde satılmaktadır. Birleşik Krallık gibi daha sıcak ılıman bölgelerde yetiştirilebilse de dona dayanıklı değildir. 

Cymbopogon citratus, çimen ailesi Poaceae'nin bir parçasıdır. Tüm kenar boşlukları ile basit, mavimsi yeşil yapraklar içerirler ve şekil olarak doğrusaldırlar. Yapraklar ortalama 40-80 cm. uzunluğunda değişir. Diğer otlar gibi, yapraklarında paralel damarlanma vardır.

Cymbopogon citratus, Güneydoğu Asya Adası'na (Malezya) özgüdür. Sömürge öncesi zamanlardan beri Güney Asya'ya kapsamlı bir şekilde tanıtıldı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, limon otu Madagaskar, Güney Amerika ve Orta Amerika'ya tanıtıldı. Artık dünya çapında tropik ve subtropik bölgelerde  doğallaştırılmıştır.

Cymbopogon citratus, doğal aralığında Endonezya ve Malezya'da sereh, serai veya serai dapur olarak,  Filipinler'de tanglad, salai veya balioko olarak bilinir.

Filipinler ve Endonezya'da kokulu yaprakları geleneksel olarak yemek pişirmede, özellikle lechon ve kavrulmuş tavuk için kullanılır.

Kurutulmuş yapraklar ayrıca, tek başına veya diğer çaylarda tatlandırıcı olarak demlenerek, limon suyunu andıran, ancak belirgin bir ekşilik veya ekşilik olmaksızın hafif bir tatlılık veren bir aroma verir.
Cymbopogon citratus
Sri Lanka'da sera (සේර) olarak bilinen limon otu uçucu yağların yanı sıra yemek pişirmede baharat olarak kullanılır.

Tayland'da limon otuna takhrai (ตะไคร้) denir. Tom yam ve tom kha kai'nin temel bileşenidir. Taze ince dilim limon otu, miangpla'da atıştırmalık yiyecek olarak da kullanılır.

Geleneksel tıbbi kullanım:

Brezilya'nın Krahô halkının geleneksel tıbbında anksiyolitik, hipnotik ve antikonvülsan özelliklere sahip olduğuna inanılır.

Hindistan'ın geleneksel tıbbında, bitkinin yaprakları uyarıcı, terletici, antiperiyodik ve anti-kataral olarak kullanılırken, uçucu yağ gaz giderici, depresan, analjezik, ateş düşürücü, antibakteriyel ve antifungal ajan olarak kullanılır.

Böcekler üzerindeki etkisi:

Arıcılar bazen sürüleri çekmek için sürü tuzaklarında limon otu yağı kullanırlar. Limon otu yağının, evcil hayvanları ısıran haşere ahır sineğini kovmak için etkili olduğu konusunda testlerde yapılmıştır.

Bilgiler İngilizceden çeviri olup sağlık yada tedavi tavsiyesi değildir. Bitkinin tanıtımı amaçlı paylaşım yapılmıştır. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce daima bir uzmanından tavsiye alın.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.