LADEN - SO

Son Güncellemeler

LADEN

LADEN (Cistus ssp.)

cistus spp.Laden (Kaya Gülü) (Cistus spp.), esas olarak Akdeniz havzasına özgü Cistaceae familyasının yaprak dökmeyen, odunsu çalılarıdır. Cistus adı, çeşitli türlerin klasik isimleri olan Yunanca kisthos veya kistos kelimesinden türetilmiştir. Yaşam alanı olarak; kayalıkları tercih ederler, bu nedenle genellikle Kaya Gülleri olarak bilinirler.

Cins, sıcak yaz günlerinde C. ladanifer başta olmak üzere bazı türlerinin yaprak ve gövde kıllarından yayılan aromatik, yapışkan bir madde olan ladanum'un kaynağıdır. Ladanum, antik çağlardan beri tütsü ve parfümlerin bir bileşeni olarak kullanılmıştır. Girit'te hala bu şekilde hasat edilmekte ve kullanılmaktadır ve bugün bile başka yerlere küçük miktarlarda ihraç edilmektedir. Bahçıvan için ladanumun değeri, çiçekler bittikten çok sonra, ılık, durgun yaz gecelerinde bitkilerin kokusunun eşsiz bir çekiciliğe sahip olmasıdır.

cistus spp.
20 Cistus türü vardır, Kanarya Adaları'ndan Kafkas Dağları'na kadar yayılış alanları vardır. Çiçekler kokusuzdur ve genellikle beyaz, pembe veya morumsu renktedir.

Ladenin iklim isteÄŸi Kışları ılık ve yağışlı yazları kurak ve sıcak olan  Akdeniz iklimidir. Akdeniz iklim kuÅŸağı bölgesi boyunca Cistus genellikle maki olarak bilinen bitki örtüsünün önemli bir bileÅŸenini oluÅŸturur. Cistus, sıcak, kuru koÅŸullarda ve nispeten zayıf topraklara iyi uyum saÄŸlar.

Faydaları:

cistus spp.
  • Cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
  • Tırnak mantarına karşı etkili olduÄŸu söylenir,
  • Deri enfeksiyonları ve yaraların iyileÅŸmesini hızlandırır.
  • Bebek piÅŸiklerine iyi gelir,
  • Alerjilere baÄŸlı kaşınmayı ve derideki kızarıklığı alır.
  • Egzamayı hafifletme etkisi vardır.
  • Uçuk gibi ağız içi ve ağız çevresinde oluÅŸan yaraların iyileÅŸmesine hızlıca katkı saÄŸlar.
  • Akne ve sivilce tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
  • Sulu egzama, kaşıntılı, kabarcıklı gibi deri hastalıklarında kullanılır. PiÅŸikleri geçirmek için kullanılır. Özellikle çocuklarda meydana gelen piÅŸiklerde kullanılır. Cinsel uzuvlar, ağız içi, yutak, mide-bağırsak, deri ve tırnak mantarlarını geçirici etkisi vardır.

Kullanım Åžekli: 

cistus spp.Bir kahve kaşığı ince kıyılmış Laden otu demliğe konur ve üzerine 300-400 ml sıcak su konularak 5-10 dakika demlenmesi beklenilir. Elde edilen çay demi ile yaraların üzerine kompres yapılır. UYARI : Bitkinin uzun süre içilirse uyutmama etkisi vardır.

Laden DoÄŸada Neye Ä°ÅŸarettir?

Laden bitkisi, daha çok orman yangınlarından sonra hızlı bir şekilde çamın yerini almaktadır. Bundan ötürü laden topluluklarının bulundukları yerler buralarda daha önceden bir çam ormanının olduğunu dalalet eder.

Laden nasıl çoğaltılır?

Bitki, tohumla çoğalır. İlkbahar donlarından sonra ekilmelidir. Yaz boyu çiçek açarlar. Kuraklığa toleransı fazla olmadığından düzenli sulanmalıdır.

cistus spp.

Laden yağı nasıl yapılır?

KurutulmuÅŸ laden çiçekler, tomurcukları ve taç yaprakları saf zeytinyağında bekletilerek  hazırlanabilir. Bu yaÄŸ doÄŸrudan cilt üzerinde kullanılabilir. Odaklanmayı arttırıcı etkisi olan laden yağı aynı zamanda meditatif bir tür yaÄŸdır. Buhurdanlık ile kullanılarak solunabilir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.