LABADA - SO

Son Güncellemeler

LABADA

LABADA (Rumex spp.)

labadaİçerisinde 200 kadar bir yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitki türünü barındıran bir bitki cinsidir. Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu'da yaygın biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik vb. adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri kuzukulağı adıyla anılır.

Bu familyanın üyeleri oldukça çok rastlanan genellikle kuzey yarıkürede yetişmesine karşın her yere yayılmış çok yıllık bitkilerdir. Bazıları zararlı otlar olup bazıları da yenilebilen yaprakları için yetiştirilmektedir. Labada türleri pek çok kelebek türünün larvaları tarafından beslenmek için yenir.

Faydaları?

  • Ä°ÅŸtah açıcı özelliÄŸi vardır, kilo alma problemi olan ve saÄŸlıksız derece zayıf kiÅŸiler için doÄŸal bir besindir. Özellikle sabahları yenirse gün boyu iÅŸtah açık kalır; ancak uzun süreli ve kontrolsüz tüketilmemelidir, uzmanına danışmak en doÄŸrusudur.
  • Kanın ve bağırsakların temizlenmesinde etkilidir. BoÅŸaltım sisteminde problem yaÅŸayan hemoroid hastaları için oldukça faydalı bir bitki olduÄŸu olduÄŸu bildirilmektedir.
  • Mevsiminde ve taze olarak tüketilirse, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Labada macunu; egzama, mantar ve kaşıntı gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır, çıbanların daha kısa sürede iyileÅŸmesini saÄŸlar.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda ve kadın hastalıklarına faydalı olduÄŸu söylenir.
  • Ä°shale karşı labada çayı içilebilir, günde 1 bardaktan fazlasının tüketilmesi önerilmez.
labada

labada

labada

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.