KATIR TIRNAĞI (Spartium junceum L.)
Katırtırnağı, baklagiller familyasından Akdeniz'e özgü bir çalı türüdür. Yaygın olarak süs bitkisi olarak ve ayrıca erozyon kontrolü için kullanılan ve hızlı büyüyen bir türdür. Dünyanın birçok tropikal, subtropikal ve ılıman bölgesinde istilacı tür olarak bilinir. S. junceum, bol tohum tutar, yüksek çimlenme oranlarına sahiptir. Ayrıca, şiddetli kuraklık koşullarına toleranslı çok çeşitli habitatlarda ve toprak türlerinde yetişmek için adaptasyonlara sahiptir. Tohum çimlenmesi, toprak rahatsızlığı ve ateş tarafından tetiklenir. Bir kez tutunduktan sonra, S. junceum çoğu yaban hayatı için aşılmaz ve nahoş olan yoğun, monospesifik çalılıklar oluşturur. Bu yoğun çalılıklar, yerli türlerle rekabet eder ve onların yerini alır ve yangınlar için yakıt yükünü artırır. Tür ayrıca azot sabitleyicidir ve toprak verimliliğini, besin döngüsünü ve ardışık düzenleri değiştirebilir. Şu anda ABD, Kanarya Adaları, Azor Adaları, Arjantin, Bolivya, Peru, Uruguay ve Güney Afrika'da istilacı olarak listeleniyor. Ayrıca Dominik Cumhuriyeti'nde “muhtemelen istilacı” olarak listelenmiştir.
Katır tırnağının faydaları :
- İdrar ve balgam söktürür.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Mesane hastalıklarını tedavi eder.
- Adet kanamalarında zorluk yaşayan kadınların bu bitkiden kullanması dahilinde katır tırnağının rahimde kasılmaları sıklaştırdığı ve daha rahat adet dönemine girilmesini sağladığı bilinmektedir.
- Mesane hastalıklarını tedavi eder.
- Romatizmada faydalıdır.
Katır tırnağı bitkisi nasıl kullanılır?
Kaynatılarak bal ile tatlandırılıp günde 3 defa 1′er çay bardağı içilir. UYARI : Zehirliyebileceğinden dolayı aşırı dozlardan kaçınılmalıdır.
Katır Tırnağı zehirli mi?
Dikkat: Katırtırnağı bitkisinin yaprak, tohum ve sürgünleri zehirli alkoloidler içerdiğinden zehirli bir bitkidir. Doğrudan ev ilacı şeklinde asla kullanılmamalıdır.
No comments:
Post a Comment
Yorumunuz İçin Teşekkürler