Kartere Kaçak Gaz Girişleri Nasıl Meydana Gelir?
-Motor yağı sürekli olarak hareket halindedir ve yüksek sıcaklıklarda çalışır, bu durum asit özellik taşıyan yağ buharına sebep olur. Yağ buharının asit özelliğinden dolayı motor için zararlı etkiye sahiptir.
-Silindirlerde meydana gelen yanmadan dolayı oluşan basıncın etkisiyle bir miktar gaz ve hidrokarbon pistondaki sızdırmazlık segmanlarından sızarak alt kısımda yer alan kartere kaçar, bu kaçak gazlar motor yağının özelliğini bozar, çamurlaşmasına sebep olur. Bu kaçak gazlara "Kaçak emisyonları” da denir.
Kartere gelen kaçak gaz kaynaklarından bir diğeri de, turbo şarjdır. Çünkü turbonun şarjının yağlanması da motor yağıyla gerçekleşir. Tüm parçalar sızdırmazlığa sahip olacak şekilde yapılmış olsa da bir miktar egzoz gazı, turboyu dolaşan yağın içerisine kaçak yapar ve turboyu yağlayıp kartere dönen yağla beraber kartere sızar.
Kartere sızan kaçak gazlar yaklaşık olarak %80 yanmamış gazlar, geriye kalanlarsa yanma sonucu oluşan su buharı, asit vb. dir. Bu miktar aracın yaptığı km. arttıkça parçalardaki aşınmada artar ve kaçak gaz girişleri de buna paralel olarak fazlalaşır.
No comments:
Post a Comment
Yorumunuz İçin Teşekkürler