KARDELEN - SO

Son Güncellemeler

KARDELEN

kardelen
KARDELEN (Galanthus L.)

İngilizce Adı: Snovvdrop.

Mahalli Adları: Kardelen, Aktaş

GENELBÄ°LGÄ°:

Amaryllıdaceae familyasının bir cinsi olan Galantusların yaklaşık 10 türü mevcut olup, bu türlerden Adi Kardelen olarak bilinen G. nivalis L. Ä°stanbul civarı, Trakya ve Kuzey Anadolu’da, Ä°zmir Kardeleni olarak bilinen G. elvvesii Hooker ise Ege bölgesinde yayılış göstermekte olup, Ankara, Tokat, MuÄŸla ve Antalya'da bu türlerin bulunduÄŸu yerlerdir.

Dünya üzerinde Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin iç kesimlerinde besince zengin, serin, nemli topraklarda ve karışık yapraklı ormanlarda tabii yayılış gösterir.

BÄ°TKÄ°NÄ°N TEÅžHÄ°SÄ°:

kardelen
Çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları mavimsi yeÅŸildir. Tek tek olan çiçekleri beyaz renkte, kokulu ve sarkık çan görünümündedir. Yumrulu bir bitki olan kardelen’in beyaz renkli çiçekleri Nisan-Mayıs aylarında açar.

DÄ°ÄžER BÄ°TKÄ°LERLE KARIÅžTIRILMASI:

Diğer bitkilerle karıştırılması söz konusu değildir.

KULLANILAN BÖLÜMLERİ:

Soğanları ve toprak üstündeki otsu kısım.

TOPLAMA ZAMANI VE ÅžEKLÄ°:

kardelen
Çiçek açma döneminde yumruları topraktan çıkarılarak toplanır. Yumruları toplanan bitkinin otsu kısmı da toplanarak ayrıca değerlendirilir.

KURUTMA ÅžEKLÄ° VE DEPOLANMASI:

Su ile iyice yıkanan yumrular güneş altında hızla kurutulur, kurutulan yumrular rutubetsiz depolarda, çuvallar içerisine doldurularak muhafaza edilir.

ETKEN MADDELERÄ° VE BULUNMA ORANI.

SoÄŸanlarda galanthamin ve lycorin isimli alkoloitler mevcuttur.

SANAYÄ°DEKÄ° KULLANMA ALANI:

İskelet adalelerini kuvvetlendirici olarak kullanıldığı gibi bazı kliniklerde çocuk felcine karşı etkisi İncelenmekte ve başarılı sonuçlar alınmakta olduğu literatürde yer almaktadır.

HALK ARASINDAKÄ° KULLANIM ALANI.

kardelen
Bu bitkiden halk arasında kusturucu olarak yararlanılmaktadır. Ancak dahilen kullanımı sakıncalıdır. Haricen ise, taze yumrular ezilerek lapa halinde, mide ve bazı kadın hastalıklarına karşı kullanılır.

DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:

Yumruları kusturucu, çıbanları olgunlaştırıcı, kabızlığı gidericidir. Otsu kısmın ise kalp kuvvetlendirici ve bazı kadın hastalıklarını tedavi edici etkisi vardır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.