Debriyajın Çalışma Prensibi - SO

Son Güncellemeler

Debriyajın Çalışma Prensibi

Debriyajın Çalışma Prensibi

Debriyaj, debriyaj bilyesinin diyafram yaylarının göbeğine doğru itilmesiyle çalışır. Debriyaj bilyesinin bu hareketi yapabilmesi için ise iki farklı sistem kullanılır:

1-Mekanik Debriyaj Sistemi: 

Bu sistemde, debriyaj pedalıyla debriyaj bilyesini hareket ettiren debriyaj çatalı arasındaki bağlantı çelik telden yapılan ve debriyaj teli denilen bir parça vasıtasıyla sağlanır. Sistem, mekanik olarak çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Debriyaja basmak özellikle sürekli debriyaja basılması gereken durumlarda oldukça yorucudur. Bu sistemde her zaman debriyaj telinin kopma riski mevcuttur.

2-Hidrolik Debriyaj Sistemi: 

Bu sistemde ise debriyaj çatalı hidrolik bir silindirle itilir. Bu sistemde bir adet debriyaj ana merkezi yer alır. Bu merkezde, içinde hidrolik yağ bulunan bir ortam ve hidrolik merkez silindiri bulunur. Sürücünün debriyaja basmasıyla ortaya çıkan itme kuvveti ana merkezdeki hidrolik sistemle arttırılarak hidrolik basınca çevrilir. Bu basınç, ana merkezden hidrolik hortumla, ayırma çatalında bulunan ayrıma silindirine iletilir. Ayrıma silindirinin pistonu ise ortaya çıkan bu hidrolik yağ basıncıyla hareket ederek ayırma çatalını harekete geçirir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.