AYI ÜZÜMÜ - SO

Son Güncellemeler

AYI ÜZÜMÜ

Arctostaphylos uva-ursiAYI ÜZÜMÜ (Arctostaphylos uva-ursi)

Ayı Üzümü (Arctostaphylos uva-ursi), Ericaceae (fundagiller) familyasından anavatanı Avrasya bölgesi ve Kuzey Amerika olan, kırmızı renkli meyveleri olan ve yenebilen bitki türüdür.

Uva ursi, Kuzey Amerika, Avrupa, İber Yarımadası, Sibirya ve Himalayalar dahil olmak üzere birçok bölgedeki alpin ormanlarında yetişen ve kırmızı meyveler üreten, yaprak dökmeyen her-dem yeşil bir çalıdır. Yavaş büyür ama kanyon duvarları gibi diğer bitkilerin yetişemediği sarp yerlerde başarıyla gelişir. Kısa, sürünen, kırmızımsı kahverengi dalları ve yaz aylarında açan pembe veya beyaz çan şeklinde çiçekleri ve ardından çilek salkımları gibi kırmızı meyveleri vardır. 

Ayıların bu bitkinin tadı ekşi olan meyvelerine düşkün oldğu ve ismininde ordan geldiği söylenebilir., 

Sağlıkla İlgili Bilgiler:

Arctostaphylos uva-ursiAyı üzümü bitkisi 2. yüzyıldan beri tıbbi müdahaleler için kullanılmakta olan bit bitkidir. Yerli Amerikalılar bu bitkiyi idrar yolu enfeksiyonları için bir tedavi yöntemi olarak kullanmışlar. Ayrıca, sülfa ilaçları ve antibiyotiklerin keşfine kadar mesane ile ilgili enfeksiyonlar için yaygın bir tedavi bitkisiymiş.

Test tüpleri ve hayvanlar üzerinde yapılan modern bilimsel araştırmalar sayesinde araştırmacılar, uva ursi'nin enfeksiyonla savaşma yeteneğinin, arbutin ve hidrokinon da dahil olmak üzere çeşitli kimyasallardan kaynaklandığını keşfettiler. Bitki ayrıca büzücü etkileri olan, vücuttaki mukoza zarlarını küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardımcı olan tanenler içerir. Buna karşılık, bu iltihabı azaltmaya ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.

Bugün hala idrar yolu enfeksiyonlarını ve sistiti (mesane iltihabı) tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bir çalışmada karahindiba kökü ve yaprağı ile birleştirildiğinde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını  önlemeye yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Ancak bu bitki zehirli etki yapabilecek bir bileşen olan  hidrokinon maddesine de sahiptir ve dikkat edilmediği taktirde ciddi karaciğer hasarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için daha az risk taşıyan geleneksel ilaçlar mevcuttur bu konuda çok dikkatli olunması gerekir.

Araştırmacılar, asit antibakteriyel etkisini yok ettiğinden, bir kişinin idrarı alkali olduğunda bitkinin en iyi şekilde çalıştığına inanıyor. Uva ursi, enfeksiyonun ilk belirtisinde en iyi sonucu verir. Ancak, uva ursi'nin insanlarda işe yarayıp yaramadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmakta.

Kullanılan Parçaları:

Bitkisel ilaçlarda meyveler değil, sadece yapraklar kullanılır.

Mevcut Formlar:

Uva ursi, ezilmiş yaprak veya toz müstahzarlar olarak ticari olarak temin edilebilir.

Nasıl Alınır

Çocuklara uva ursi verilmemelidir. YetişkinlerUva ursi toksik olabileceğinden, almadan önce doktorunuzla konuşun.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Arctostaphylos uva-ursiBitkilerin kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalıkları tedavi etmek için zamana saygı duyulan bir yaklaşımdır. Ancak otlar, yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu nedenlerle bitkileri bir sağlık kuruluşu gözetiminde dikkatli bir şekilde almalısınız.

Uva ursi'deki kimyasallardan biri olan hidrokinon karaciğere zarar verebilir. Uva ursi'yi bir sağlık hizmeti sağlayıcısının gözetiminde yalnızca 5 günden uzun olmayan kısa süreler için almalısınız. 1 yılda 5 defadan fazla bir dizi doz uva-ursi almamalısınız. Önerilen dozlardan fazlasını Kesinlikle ALMAYIN.

Bildirilen yan etkiler genellikle hafiftir ve bulantı ve kusma, sinirlilik ve uykusuzluğu içerir.

Hamile veya emziren kadınlar ve yüksek tansiyonu olan kişiler uva ursi almamalıdır. Crohn hastalığı, sindirim sorunları, böbrek veya karaciğer hastalığı veya ülseri olan kişiler uva ursi almamalıdır.

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi ediliyorsanız, önce sağlık uzmanınızla konuşmadan uva ursi kullanmamalısınız.

Lityum. Uva ursi almanın, bipolar bozukluğu tedavi etmek için alınan bir ilaç olan lityumun kanda tehlikeli seviyelere yükselmesine neden olması mümkündür.

İdrarı daha asidik yapan ilaçlar ve takviyeler. Bunlara C vitamini, kızılcık suyu, portakal suyu ve diğer narenciye ve meyve suları dahildir.

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve kortikosteroidler. Japonya'da yapılan hayvan çalışmaları, bitkinin insanlarda bu etkiye sahip olup olmayacağı bilinmemekle birlikte, uva ursi'nin bu ilaçların anti-inflamatuar etkilerini artırabileceğini düşündürmektedir.

Demir takviyesi alıyorsanız, bunları uva ursi'den en az 2 saat önce veya 2 saat sonra alın.

Bilgiler İngilizceden Çeviridir, Kesinlikle sağlık ve tedavi amacı taşımaz, bitkiyi tanıtmak amacıyla paylaşılmıştır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.