Toprak (Soil) - SO

Son Güncellemeler

Toprak (Soil)

Toprak (Soil)

1) Arzın yüzeyini örten, içinde bitkilerin yetiÅŸebileceÄŸi mineral ve organik materyal  ile   canlı  organizmaları bulunduran dinamik    bir    kitledir.

2) Arz yüzeyinin bir kısmını örten doÄŸal kitleler topluluÄŸu olup,  bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olarak hizmet eden ve ana  materyal üzerine iklim ve canlı materyalin müşterek etkisi ile oluÅŸan ve rölyef tarafından belli bir    zaman   periyodunda  etkilenerek     karakter     kazanmış  kitledir.

3) Kayaların fiziksel ve kimyasal yoldan parçalanması ile meydana gelen, içinde  çeÅŸitli  canlıları barındıran, bitkilere  besin   maddesi  vererek yetiÅŸmelerini  saÄŸlayan  ve yer yüzeyini  birkaç mm ile  birkaç m arasında deÄŸiÅŸen kalınlıkta  kaplayan çözülmüş kuÅŸak.  Toprak üstten alta doÄŸru fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı olan katlar içerir. Bazı topraklar A, B ve C horizonlarından  (katlarından)  oluÅŸan bir profil yapısı gösterir. Buna olgun toprak denir. Bazı  topraklar  ise A ve C, B ve C veya sadece C horizonuna sahiptir. Bu   durum toprağın yeterince geliÅŸmemesi veya erozyona uÄŸramasından ileri gelir. Böyle topraklara "olgun olmayan toprak", "yarı olgun toprak" veya "geliÅŸmekte olan toprak" denir.


No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.