Süksesyon (Succession) - SO

Son Güncellemeler

Süksesyon (Succession)

Süksesyon (Succession)

1) Bir bölgede bitki örtüsü kompozisyonunun ve ona bağlı olarak faunanın o bölgede mevcut koşullara bağımlı olarak ZAMAN içinde değişme sürecine sıralı değişim (süksesyon) denir. Sıralı değişim evrelerinin ulaşabileceği en son aşama klimaks bitki örtüsü evresidir.  Bir arazide sıralı değişimin izleyeceği  aşamalar  ile sıralı  değişim  sonucu hangi klimaks bitki örtüsü tipinin ortaya çıkacağı şu etkenler tarafından belirlenir: V = f (Cl, o, r, p, t…) (Kısaltmalar sırasıyla İklim, Organizmalar, topografi, toprak ana materyali, zaman). “Vejetasyon  oluşum etkenleri”  denilen bu faktörlerin  özellikleri bilinirse, zaman içinde bir bölgede ortaya çıkabilecek klimaks vejetasyon tipi de (ve klimaksa ulaşmadan öncedeki süksesyon evrelerinin hangi sırayı takip edeceği konusu da) önceden kestirilebilir. Süksesyonun başladığı t= zaman = 0.0 olarak alınırsa (arazinin doğal yapısında önemli bir değişimin olup bittiği ve yeni sürecin başladığı  periyot), süksesyon  süreci yeni  başlamış sayılır.

Zaman ilerledikçe  de klimaks evresine doğru yaklaşılır.  Klimaks  evreye ulaşma sürecinin  seyri ve uzunluğu,  etkin çevresel  faktörlere  bağlı olarak farklı bölgelerde farklılıklar gösterir.

2) Bitkilerin doğal ortamda zaman sürecine  göre toprakların  ayrılması  ve bitkilerin kendi aralarında rekabet gelişmelerine göre gösterdikleri aşamalar. Uygun iklim koşullarında başlangıçta ot ve çalı ile başlayan süksesyon orman aşamasına ulaşır. Bu aşamaların sonunda bitki klimaksa yani o bölgenin tüm doğal şartlarına göre en uygun bir dengeye ulaşır.


No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.