Elektrik Motorlarının Çalışma Prensibi - SO

Son Güncellemeler

Elektrik Motorlarının Çalışma Prensibi

Elektrik Motorlarının Çalışma Prensibi

Mıknatıslar manyetik olarak etki edebilecekleri alanlar içerisinde bulunan ve çekilme özelliği taşıyan maddeleri çekerler veya iterler. Bir mıknatısın aynı kutupları birbirini iterken, zıt kutupları birbirini çeker. Manyetizmayla ilgili tüm karmaşık sistemler temelde bu basit ama bilimsel olan fizik kuralı gerçeğine dayanır.

Mıknatısın manyetik etkisiyle oluşturulan itme ve çekme kuvvetinin manyetik bir hareket üretmesi keşfinden sonra çok farklı alanlarda faydalı buluşların yapılmasına yol açmıştır. Mıknatısın itme veya çekme hareketinin, sürekli olarak devam eden bir döndürme hareketine dönüştürülmesi ilk elektrikli motorun keşfini sağlamıştır, bu keşif Michael Faraday tarafından gerçekleştirilmiştir ve FARADAY prensibi olarak bilim tarihine adını yazdırmıştır.

Manyetik alanda, manyetik kuvvet hatları mıknatısın dış kısmında N (Kuzey) kutbundan S (Güney) kutbuna doğru akarken; mıknatısın içinde ise bu işlem tersinedir S (Güney) kutbundan N (Kuzey) kutbuna doğru akar, yani bir dairesel hareket izler. Bu prensipten yola çıkılarak zaman içerisinde “elektromıknatıs” icat edilmiştir.

Elektromıknatıs basit bir anlatımla, bir demir parçası üzerine bobin (sarmal) şekilde sarılmış ve üzerinden elektrik akımı geçirilen bir telden başka bir şey değildir. Elektrik akımının yönü yani (+) artı ve (-) eksi uçları değiştirilirse, manyetik alanın yönü de yani, mıknatısın kutupları (N ve S) da buna paralel olarak değişir. Doğru akımla çalışan bir elektrik motorunun çalışmasının, akımın yönü değiştirildiğinde motorun dönüş yönünün de değişmesinin temeli de buna dayanır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.