Buji Nasıl Değiştirilir? - SO

Son Güncellemeler

Buji Nasıl Değiştirilir?

Buji Nasıl Değiştirilir?

Motordan Sökülmesi; 

Öncelikle motorun mutlak surette soğuk olmasına dikkat edilir, motor sıcaksa  soğuması beklenir. Eğer motor sıcakken buji sökülürse ne olur diye bir soru aklınıza gelirse cevabı kısaca şudur; sökerken buji kırılabilir, buji yuvasındaki dişler bozulabilir yada buji soketindeki plastik-kauçuk kısım sıcaktan dolayı kopabilir. Başınıza iş almamak için biraz sabırlı olmak her zaman iyidir.

Motoru soğuttuktan sonra söküm işlemine başladık diyelim öncelikle buji lokması bujiye tam olarak oturtulmalı buji porseleninin kırılmaması için ekstra itina edilmelidir.

Lokmayı bujiye tam olarak  oturttuktan sonra bujiler önce biraz gevşetilir bu arada etraflarına hava tutularak kurum ve diğer pisliklerden temizlenir. Söküm işlemi sırasında silindirin içine toz vb.. girmesi engellenmelidir. 

Bujiler tek tek sökülür ek çıkartılır ve sıraları karıştırılmadan sehpa yada benzeri bir düz bir alan üzerine üzerine dizilir. Buji başları teker teker incelenir,  bu işlem yapılarak (buji başlarının incelenmesi) motorla ilgili arızalar yada ayarsızlıkların tespiti yapılabilir. 

Buji değişiminde dikkat edilmesi gereken Hususlar

Bu konudaki en önemli dikkat edilmesi gereken nokta, araç için en uygun özellikteki bujinin kullanılmasıdır,

Araç için alınan yeni buji yeni olsada tırnak aralığı sentille kontrol edilmeli ve araç için uygun değilse uygun hale getirilmelidir,

Araçta kullanılan tüm bujilerin de tırnak aralığı eşit olmalıdır. Bujilerde, her farklı model ve marka aracın ideal tırnak aralığı da farklık gösterebilir.

Eğer bujiyi yere düştüyse yada temizleme işlemi yapıldıysa mutlaka kontrol edilmeli, tırnak aralığı ölçülmelidir. 

Porselen kısımlarında kırık ve çatlak olan buji kullanılmamalıdır.

Buji tırnak aralığı ne kadar olmalıdır?

Bujilerin tırnak aralığı üretici firmanın katalog değerlerindeki ilgili araca göre verine aralık değerlerine göre ayarlanmalıdır. Buji tırnak aralığı genel olarak "0,8 mm-1 mm" kadardır. Tırnak aralığı sentil denilen bir alet  yardımıyla ölçülür ve kontrol edilir.

Eğer bujilerin tırnak aralıkları eşit hale getirilmezse ne olur? 

  • -Motor rölantideyken dalgalı çalışır, 
  • -Vuruntu yapar, 
  • -Motor titrer, 
  • -Aracın çekişi düşer, 
  • -Yakıt sarfiyatı artar. 

Platinum ve iridyum bujilerin tırnak aralıkları, klasik bujilere göre biraz daha fazladır, bu tip bujilerin orta elektrotları keskin köşelidir, eğer orta elektrot ovalleşmiş (dairesel bir görünüm almış) ise, buji değiştirilmelidir. Platinum ve İridyum bujilerin tırnak aralığı klasik bujilerinki gibi ayarlanamamaktadır.

Buji Değişimi Yakıtı Etkiler mi?

Bujiler, motorda yanma olayını başlattığından dolayı yanma kalitesini direkt olarak etkiler. Yanma kalitesine görede aracın performansı ve yakıt tasarrufu direkt etkilenir. Bu sebeple araçlara özgü uygun bujiler kullanılması aracın yakıtında önemli ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Uygun olmayan bujilerle yapılan değişimlerden sonra araç daha fazla yakar ve motor performansı düşer.

Buji kullanımı ve değişimlerinde bunların bilinmesinde fayda vardır. 

Buji

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.