Biyokütle (Biomass) - SO

Son Güncellemeler

Biyokütle (Biomass)

Biyokütle (Biomass)

1) Yaşamakta olan veya yakın zaman kadar yaşamış olan organizmalardan meydana gelen  biyolojik materyal. Genellikle   bitkiler  veya  bitkisel materyallerden  oluşmakta  olup, ligninli biyokütle  olarak tanımlanır.  Bir enerji kaynağı  olarak biokütleden,  doğrudan  yakma veya dolaylı olarak biokütlenin  farklı  yöntemlerle  (termal,  kimyasal  ve biyokimyasal) değişik biyo    yakıt   formalarına     dönüştürülmesi  suretiyle   yararlanılabilir.

2)  Bir  türe  veya  çeşitli  türlerden oluşan bir  topluma ait  yaşayan organizmaların herhangi bir dönemde sahip olduğu toplam ağırlık. Biyokütle aynı zamanda canlı ağırlık anlamına da gelir. Yani herhangi bir yerin belli bir kesimindeki  tüm bitkilerin canlı  ağırlığını  kapsar. Bu bazen bitkisel ve hayvansal kütle olarak da ifade edilir.

3)  Bir  arazide birim alanda (veya bir  su  kütlesinde birim hacimde) yaşamlarını  halen sürdüren canlılar ile  orada henüz yeni ölmüş  canlı kalıntılarının ve oradaki canlılardan hasat edilen (veya avlanan) ürünlerin, ele alınan belirli bir zamanda mevcut olan toplam miktarı. Biyokütle, genellikle kuru ağırlık olarak belirtilir ve  o   alanda üretilen “enerji” miktarının (ekosistem verimliliğinin) bir ölçütü olarak kabul edilir.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.