Arazi bozulumu (Land degradation) - SO

Son Güncellemeler

Arazi bozulumu (Land degradation)

Arazi bozulumu (Land degradation)

1) Ä°klimsel deÄŸiÅŸiklikler ile fiziksel, biyolojik, siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel etmenler ve bunlar arasındaki  karşılıklı  etkileÅŸimler  sonucunda, belirli zaman süreci içinde, ilgili arazideki (ekosistemdeki)   potansiyel biyolojik varlıkların sürdürmekte oldukları ekonomik ve ekolojik iÅŸlevlerinde ve hizmetlerinde olan azalma, bozulma veya yok olmadır. “ÇölleÅŸme”, arazi bozulması sürecinin ulaÅŸtığı son aÅŸamadır.

2) Arazinin insan faaliyetlerinden kaynaklanan nedenlerle, doÄŸal süreçlerle daha da ÅŸiddetlenen  ve boyutları  iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi  ve biyoçeÅŸitlilik  kaybı nedeniyle sıklıkla artan  ÅŸekilde,  biyolojik ve   ekonomik   üretkenlik kapasitesinin herhangi bir ÅŸekilde azalması veya kaybedilmesi.

3) DoÄŸal olaylar ve/veya insan faaliyetleri nedeniyle, tarım alanlarının yanı sıra, bozkır, mera, maki/fundalık, aÄŸaçlık ya da ormanlık alanlarda toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybedilmesi baÅŸta gelmek üzere, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması, bitki örtüsünün uzun süreli kaybı ve bunların sonucunda arazinin  ekolojik ve ekonomik verimliliÄŸinin azalması veya kaybıdır.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz İçin Teşekkürler

Powered by Blogger.