Aslında tüm canlılar gibi biz insanlarda varlığımızı bitkilere ve ışığı yakalayarak doğrudan kullanabilen diğer organizmalara borçluyuz. Dünya üzerindeki yaşamın büyük çoğunluğu Güneş'in ekosistemlere sunduğu sürekli enerji sayesinde devam etmektedir.
İnsanlar da dahil bütün organizmalar büyüme, gelişme ve üreme gibi metabolik fonksiyonları gerçekleştirebilmek için kendine özgü enerjiye ihtiyaç duyar fakat organizmalar metabolik ihtiyaçları için ışık enerjisini doğrudan kullanamaz.
Bitki hücrelerini, insan ve hayvan hücrelerinden ayıran en büyük özellik ise, hücrelerin güneş enerjisini direk olarak kullanabilen yapıda olmasıdır. Bu hücreler sayesinde, bitkiler güneş enerjisini, besin enerjisine çevirirler ve kendi bünyelerinde depolarlar. Fotosentez olayının gerçekleşmesi için, ışık ve ısı temel şarttır. Bu yüzden hiçbir bitki ışık (güneş) olmadan yaşayamaz. Çünkü fotosentez yapamayacakları için, kendi besinlerini üretemezler.
Fotosentez en basit anlatımıyla bitkilerin nefes alıp vermesi, yada bitkilerin karbondioksidi emip yerine oksijen üretmesidir. Tüm bitkiler kendi besinlerini kendileri üretirler. Bu organik maddeleri, üretmek için gerçekleştirdikleri işlemede “FOTOSENTEZ” adı verilmektedir.
Güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren bitkiler, bunu nişasta olarak depolarlar. Nişasta çok büyük bir enerji kaynağıdır. Bitkiler bu enerjiyi, büyümek ve gelişmek için kullanırlar.
Fotosentez olayı kısaca şu şekilde formülize edilebilir;
Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker)
Yada kimyasal ifadeyle;

Yada kimyasal ifadeyle;
Buradan da açıkça anlaşılacağı gibi, Fotosentez olayı bitkiler için ne kadar gerekli ise, dünyada yaşayan tüm canlılar için o kadar gereklidir. Çünkü bitkiler, besin üretmek için karbondioksit kullanırlar. Yani bizim soluduğumuz havayı temizlerler. Evrende her şey inanılmaz bir zincir şeklinde birbirine bağlıdır. Ne insanlar bitkiler olmadan yaşayabilir, nede hayvanlar. Bir bakıma, bitki yoksa, yaşamda yoktur.
Fotosentezin Önemi:
Fotosentez, ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek ilk basamaktaki organik madde üretimini sağlayan mekanizmadır.
Bitkiler besin zincirinin ilk halkasını oluşturduğundan, diğer tüm canlıların var olabilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli enerji fotosentez olayı sırasında elde edilir.
Fotosentez soluduğumuz havanın "Karbondioksit ve Oksijen" dengesini dengede tutmaktadır.
Fotosenteze için söylenebilecek en güzel cümle şu olsa gerek;
"Her yeşil bitki organik madde üreten bir fabrikadır."

"Her yeşil bitki organik madde üreten bir fabrikadır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz İçin Teşekkürler