Bitki türleri, yüksek verim ve kalitede ürün vermek, tomurcuklanma, çiçeklenme, sürgün ve yaprak oluşturmak için türüne göre; belli bir süre, belli bir düşük sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını karşılayamamış bitki türleri sağlıklı bir büyüme ve gelişme gösteremez.
Yetiştirme dönemlerine göre kışlık ve yazlık olarak ayrılan bitki türlerinden; kışlık bitkilerin generatif devreye geçebilmek için, gelişmelerinin ilk devrelerinde (vegetatif gelişme devrelerinde) belli bir süre, büyüme minimum sıcaklığının altında, belli bir düşük sıcaklık istemelerine, bir süre dinlenmelerine “soğuklama” (vernalizasyon) denilmektedir.
Bu olay düşük sıcaklığın bitkiler üzerine olan uyarıcı etkisidir. Birçok bitki türü için soğuklama gereksinimi zorunludur. Soğuklama isteği bitki tür ve çeşidine göre farklılık gösterir.
Bir yörede ekonomik anlamda yetiştirilecek bitki türü ve çeşidinin özellikle de meyve yetiştiriciliği için soğuklama süresinin bilinmesi ve buna göre seçim yapılması hayati önem taşımaktadır.
Cevizin çeşidine ve bulunduğu yere göre 400-1550 saat soğuklama ihtiyacı vardır.
Örneğin chandler ceviz ağacı için soğuklanma ihtiyacı yıllık 700 saattir. Ayrıca ceviz ağaçları dinlenme döneminde -25 C sıcaklığa kadar zarar görmeden canlılığını koruyabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz İçin Teşekkürler